Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA sub COD PORTOCALIU de ninsori și viscol

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două avertizări Cod portocaliu de ninsori și viscol, valabile până joi seară în 20 de județe din Moldova, Transilvania și Oltenia, și a prelungit Codul galben de precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului pentru 18 județe.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 ianuarie, ora 18:00 – 18 ianuarie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de vremea rea în Munții Banatului, Carpații Meridionali și Carpații de Curbura, unde viteza vântului la rafală va depăși 80 – 90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.
Județele vizate de această avertizare sunt: Iași, Vaslui, Galați, Vaslui, Iași, Vrancea, Bacău, Neamț, Tulcea, Buzău, Covasna, Brașov, Prahova, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj și Caraș-Severin.
De asemenea, joi, 18 ianuarie, între orele 1:00 – 17:00, în județele Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea și în zona joasă a județelor Neamț și Bacău vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75 – 85 km/h și temporar va ninge viscolit.
Pe de altă parte, în intervalul 17 ianuarie, ora 14:00 – 18 ianuarie, ora 22:00, va fi Cod galben de vreme rea în județele: Constanța, Brăila, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Bistrița Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Argeș, Vâlcea, Gorj și Caraș-Severin.
Astfel, în perioada de referință în zona de munte va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat consistent de zăpada. În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitații mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.
În a doua parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) și în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși local 15 – 20 l/mp și izolat 30 – 35 l/mp, iar vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în sud, centru, est și la munte, unde vor fi rafale de 50 – 70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea și pe crestele montane înalte, 70 – 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
În sudul, sud-estul și centrul țării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.