Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA se topeşte! Mâine va fi COD ROŞU de caniculă!

În această dimineaţă ANM-ul a venit cu veştile pe care nimeni nu dorea să le audă. În jumătate de ţară, mai exact în 19 judeţe şi Bucureşti, va fi cod ROŞU de caniculă. Avertizarea este valabilă sâmbătă. Valul puternic de căldura va ajunge şi în zona joasă de relief a judeţului nostru.

Potrivit ANM, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade. La soare, temperaturile pot ajunge chiar și la 59 de grade Celsius.

Iată recomandările DSP Vâlcea, cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm pe timp canicular.

„Având în vedere temperaturile ridicate cu care ne confruntăm , va furnizăm informaţii şi recomandări pentru a evita posibilele îmbolnăviri
Canicula îşi pune amprenta asupra stării de sănătate a fiecărei persoane dar există categorii de persoane considerate “la risc” şi anume :
– bolnavii cronici (afecţiuni cardiovasculare, respiratorii)
– persoanele obeze
– copiii în special sub vârsta de 5 ani
– femeile gravide, indiferent de luna de sarcină

De aceea se impune respectarea strictă a unor măsuri menite să contracareze efecte nefaste ale temperaturilor foarte ridicate asupra organismului:
1.Se va evita expunerea la soare şi se vor folosi toate mijloacele de protecţie care ne stau la dispoziţie (pălării , ochelari de soare, umbrele) şi creme protectoare. Se va evita plaja în timpul prânzului, atunci când razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezintă pe corp aluniţe le recomandăm să evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potenţial cancerigen ridicat
2.Îmbrăcămintea trebuie să fie foarte subţire şi lejeră, confecţionată din fibre naturale (in, cânepă , bumbac) şi în culori foarte deschise
3.Se vor consuma lichide multe , aproximativ 2-4 litri pe zi , ceaiuri, apă minerală .
4.Alimentaţia va fi bogată în legume şi fructe. Se va renunţa la alimentele grase, băuturile alcoolice şi consumul excesiv de cafea.
5.Trebuie făcute duşuri cât mai dese , cu apă la temperatura moderată.
6. Se vor evita eforturile fizice mari în acea perioadă a zilei când temperatura atinge valorile maxime. Locuinţele trebuie aerisite dimineaţa devreme, până în momentul când începe căldura, după care se vor închide geamurile şi acestea vor fi protejate cu draperii sau, la temperaturi mari, cu cearşafuri umede.
8. În măsura posibilităţilor se for folosi în încăperi aparate de aer condiţionat sau ventilatoare .
9. Angajatorii vor asigura, conform legii , modificarea programului de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi totodată distribuirea de apă minerală angajaţilor, în cantităţile necesare.
10.Trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, evitându-se transportul lor pe distanţe lungi. Aceştia nu trebuie lăsaţi mult în autovehicule fără sistem de climatizare.
11. Persoanele în vârstă, în special cele cu afecţiuni respiratorii şi cardiace, vor evita deplasările lungi, aglomeraţiile şi expunerea la soare în perioadele de vârf ale zilei (11.00 – 17.00) şi vor purta obligatoriu pălării şi ochelari de protecţie sau vor folosi umbrele.” se arată în comunicatul DSP Vâlcea.