Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vacanţă pe banii Chevron

24 funcţionari din Vaslui și-au luat Vacanţă pe banii Chevron

Peste 20 de angajaţi în administraţia publică locală din Vaslui au vizita Polonioa pe banii companiei americane Chevron. Excursia a fost organizată de Chevron, având scop informativ, precum şi vizitarea şantierelor pentru explorarea gazelor de şist ale Chevron în Polonia. În Polonia, au ajuns şi ajuns şi autorităţi de la judeţ, deşi iniţial nu erau trecute pe listă.

Excursia s-a desfăşurat în luna iunie a.c., când cei de la Chevron au invitat liderii de opinie din comunele Pungeşti, Găgeşti şi Băceşti, mai exact primarii, medicii, preoţii şi profesorii din judeţ. Vasluienii şi-au făcut, însă, o listă paralelă cu participanţi. Astfel, în autocarul plătit de Chevron a apărut şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, care spune că a fost în Polonia pe cheltuială proprie. „Am vrut să merg să văd şi eu care este treaba cu gazele de şist. Când ne-am întors, a fost o dezbatere publică. Unii oameni s-au lămurit ce-i cu gazele de şist, alţii nu” – a spus Buzatu.

În excursia Chevron locul preotului din sat a fost luat de Constantin Chiriac, secretarul Primăriei Pungeşti. „N-a vrut să vină, doamnă! Şi dacă tot n-a vrut preotul şi a rămas un loc liber, primarul nostru, Mircia Vlase, a zis că să vin eu. Neam de neamul meu n-a văzut, doamnă, aşa lux, hotel de ăla! Excursia a durat şase zile, iar două nopţi ne-au dus la un hotel de cinci stele din Slovacia, iar în rest am stat într-unul de trei stele din Polonia. Ne-au dat să mâncăm de trei ori pe zi numai delicatese: fructe de mare cu maioneză, peşte, fripturi, prăjituri şi foarte multă îngheţată” – a declarat secretarul, mai bogat acum cu informaţii despre mâncăruri decât despre gazele de şist.

Mai mult, secretarul nu a învăţat nimic despre gazele de şist. Nu a reţinut nici măcar numele oraşelor prin care s-a plimbat.

„Nu le am eu cu numele oraşelor din Polonia. Nu mai ştiu… Dar fructele de mare cu maioneză erau bune de te lingeai pe degete. Băuturi alcoolice nu prea primeam. Am băut apă din pânza freatică. Era bună. Totul era verde, adică iarbă multă care înconjura sondele, şi nu mi s-a părut nimic în neregulă”, a spus secretarul Primăriei Pungeşti.

Convinşi că după excursia cu pricina, localnicii din Vaslui sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist, oficialii de la Chevron au încercat să amplaseze la Pungeşti prima sondă de exploatare a gazelor de şist din România. S-au lovit, însă, de protestele localnicilor, care, timp de mai multe zile, au blocat iniţiativa americanilor de la Chevorn. Oficialii companiei au anunţat că suspendă activitatea, dar că se vor întoarce.