Un urs brun terorizează de mai bine de 2 săptămânii oamenii din localitatea Perișani, județul Vâlcea, atacând și omorând mai multe animale domestice printre care și un bou de 800 de kg. Autoritățile sunt deja în alertă, conform declarațiilor primarului Ion Sandu din Perișani.
„Ceea ce se petrece este foarte periculos. Acest animal a reuşit să doboare un animal de aproape o tonă şi oamenii sunt speriaţi şi nu le vine să mai iasă cu animalele din curte. Suntem sub alertă şi deja am anunţat Romsilva şi Asociaţia Vânătorilor. Pentru că trebuie preîntâmpinat un eveniment nefericit care ar putea implica viaţa omului. Oamenii cer, solicită despăgubiri pentru animalele ucise dar aici legea este extrem de alambicată dar vom insista să se ia măsuri pentru ca pagubele să fie recuperate. Trebuie gândită şi revăzută din punctul nostru de vedere strategia şi analiza efectivelor de animale sălbatice într-un areal predefinit”, spune Ion Sandu.
Vânătoarea la urs este interzisă!
Și deputatul Cristian Buican, originar din zona de Nord a județului Vâlcea, se arată îngrijorat, postând pe Facebook următorul mesaj: ”In ultima perioadă, în localitatea Perişani, au fost înregistrate o serie de atacuri ale urşilor care au omorât până acum patru porci, 15 oi, un măgar, o vacă şi un bou direct din gospodăriile localnicilor. De asemenea mistreții distrug culturile. Somez autoritățile sa ia masuri urgente!!!”
Însă, legea este strictă în ceea ce privește ursul brun, care face parte din multele specii protejate din România. Este vorba de o ordonanță de urgență dată în 2007, care a transpus identic o directivă europeană de mediu, fără să fie adaptată la realitățile românești (noi avem un efectiv de peste 6500 de urși în România, iar Franța și Germania au câte 5 – 6 urși).
Pe fondul interziceri vânătorii la urs un România prin adoptarea legislației europene de mediu care stabilește ca ursul ,Lupul sunt specii periclitate (pe cale de dispariție ! ) este firesc sa avem un conflict major între aceste animale sălbatice și animalele domestice care cresc in vecinătatea habitatului lor !
Tot conform legii, autoritățile pot doar să ademenească ursul agresiv într-o cușcă, cum… îi lăsam pe ei să stabilească, și apoi să-l ducă în arealul lui, adică cât mai adânc în pădure. De unde, cu siguranță ursul se va întoarce și o luăm din nou de la capăt. Așa se întâmplă când dăm legi tâmpite și când copiem de la europeni fără să gândim, dar mai ales când ne lăsam influențați de tot felul de ONG-uri, tăietoare de frunze la câini. Este normal ca Franța și Germania să dea legi stricte pentru a-și proteja cei 5 urși, dar noi avem mii de exemplare și iată că unii dintre ei atacă animale și oameni.
Lasă un comentariu