Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Transportatorii de persoane din Vâlcea, amendaţi pe capete

SANCŢIUNI. Timp de două zile, transportatorii vâlceni au intrat în vizorul poliţiştilor. Numai că nu rutierii de la Vâlcea i-au verificat, ci chiar agenţii de la IGPR, care, sătui de zecile de plângeri pe care transportatorii le fac unul împotriva celuilalt, au decis să îşi ajute colegii vâlceni şi să pună lucrurile la punct.

CLAUDIA STANCIU

claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Astfel că, în zilele de 25 şi 26 septembrie, toate microbuzele şi autobuzele au fost oprite în trafic şi verificate la sânge, poliţiştii rutieri aplicând nu mai puţin de 160 de sancţiuni. Agenţii au urmărit cuprinderea a cât mai multor trasee judeţene principale, însă s-au axat în special pe transportul în regim de taxi pe raza localităţilor Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani. „Echipele de control au verificat existenţa şi valabilitatea documentelor de licenţiere sau autorizare, după caz (copie conformă, licenţă de traseu, grafic de circulaţie, document de control pentru transportul ocazional naţional, autorizaţie de transport internaţional.) De asemenea, a fost verificată deţinerea şi valabilitatea certificatelor de competenţă profesională ale conducătorilor de autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi respectarea numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Totodată, pe lângă verificarea modului în care sunt respectate regulile de circulaţie rutieră şi a celor ce privesc activitatea de taximetrie, poliţiştii au urmărit şi respectarea timpilor de conducere şi odihnă” – se arată într-un comunicat al IGPR.

Poliţiştii au aplicat 162 de sancţiuni contravenţionale, 119 în transportul public de persoane şi 43 în transportul în regim de taxi. Din totalul sancţiunilor aplicate, 61 au fost pentru nerespectarea normelor rutiere, respectiv neportul centurii de siguranţă, utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, lipsa unor documente ale conducătorului de vehicul, defecţiuni tehnice.

De asemenea, alte 67 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă ori manipularea deficitară a aparatelor de înregistrare a timpilor respectivi, 18 pentru transportul în autobuze al mai multor persoane decât numărul de locuri prevăzut, utilizarea nelegală a autobuzelor ca dublură pe acelaşi traseu, lipsa certificatului de competenţă profesională sau lipsa de la bordul vehiculelor a unor documente de transport. Mai mult, 16 sancţiuni au fost aplicate pentru nereguli specifice transportului în regim de taxi, respectiv neutilizarea sau intervenţia neautorizată asupra aparatelor de taxat, neeliberarea bonului fiscal, lipsa ecusonului. „Pentru defecţiuni tehnice, poliţiştii au reţinut un permis de conducere în vederea suspendării (taximetrist) şi au retras 16 certificate de înmatriculare (6 în cazul autobuzelor şi 10 autoturismelor taxi). Totodată, pentru intervenţia neautorizată asupra aparatului de taxat, în cazul unui autovehicul taxi s-a dispus suspendarea autorizaţiei de funcţionare. Pentru lipsa copiei conforme a licenţei de transport a autovehiculului cu numărul de înmatriculare s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a maşinii pentru o perioadă de 6 luni. În cadrul acţiunii au fost verificate 15 autovehicule destinate special transportului de elevi, fiind depistat un autobuz ce transporta 32 de elevi (16 peste numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare), iar conducătorul acestuia nu avea documentele personale asupra sa. Pentru abaterile comise, acesta a fost sancţionat contravenţional, iar proprietarul autovehiculului a fost înştiinţat cu privire la cele constatate” – se mai arată în comunicatul IGPR.