Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sute de sindicalişti au protestat în faţa Prefecturii

INDIGNARE. La începutul acestei luni, sindicaliştii vâlceni din Cartel Alfa şi CNS anunţau că pregătesc declanşarea unui protest, în faţa Instituţiei Prefectului din municipiu, vizavi de nemulţumirile pe care le au la adresa nou-instalatului Guvern, dar şi a Tratatului pentru stabilitate fiscală, la care a aderat şi România. Astfel, în faţa instituţiei, mai sus amintite, au participat miercuri, 29 februarie 2012, peste 300 de protestanţi, din partea Cartel Alfa şi BNS, care au cerut crearea de noi locuri de muncă, creşterea salariului minim, combaterea muncii la negru, reală reformă în domeniul sănătăţii dar şi mărirea pensiilor decente.

Menţionăm că ţara noastră, pentru a reuşi să se încadreze în parametrii bugetari stabiliţi de Tratatul de stabilitate fiscală, va fi nevoită să aplice măsuri de austeritate de o duritate fără precedent. Aflată printre statele care vor fi nevoite să semneze controversatul tratat, România îşi va asuma responsabilitatea adoptarea unor măsuri incomode atât pentru populaţie, cât şi pentru mediul de afaceri. Cei din Ministerul Finanţelor recunosc, „un deficit structural de 0,5% din PIB, conform datelor existente, presupune că deficitul bugetului general consolidat trebuie să fie apropiat de zero”.

Tratatul pentru stabilitate, coordonare şi convergenţă în UE, numit pe scurt „Tratatul fiscal”, va fi semnat zilele viitoare şi de România, în cadrul summitului UE, fără negocieri sau ajustări. Menţinerea unui deficit structural sub 0,5% este doar una dintre obligaţiile pe care ni le asumăm începând cu 1 ianuarie 2013, data de la care va intra în vigoare tratatul, dacă va fi semnat de 12 dintre cele 27 de state UE. O altă condiţie din tratat este să nu se depăşească o datorie publică de 60% din PIB, lucru valabil doar pentru 14 state europene. În acest moment, România are o datorie de 38,6% din PIB, adică aproximativ 22 miliarde de euro. Abaterile de la aceste reguli vor fi sancţionate cu 0,1% din PIB-ul ţării respective.

 Raul Pop