Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: facebook

Statele Unite anunţă că vor vinde armament Taiwanului

Foto: facebookAdministraţia Barack Obama a anunţat că va vinde armament Taiwanului în valoare de peste 1,8 de miliarde de dolari. Vestea a generat opoziţia fermă a autorităţilor chineze, care au susţinut că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei. Două fregate dezafectate ale armatei americane, rachete antitanc, vehicule amfibii de asalt, precum şi rachete sol-aer şi alte echipamente sunt incluse în această vânzare.

Tranzacţia va fi aprobată în 30 de zile, în cazul în care Congresul nu are obiecţii, ceea ce este puţin probabil, dat fiind faptul că democraţii şi republicanii au manifestat îngrijorări vizavi de capacitatea Taiwanului de a se apăra de puterea militară a Chinei.

Statele Unite au susţinut că această tranzacţie este în concordanţă cu „politica de lungă durată de vânzări de arme către Taiwan”, însă autorităţile chineze s-au opus acestei vânzări, promiţând să sancţioneze companiile americane implicate.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a spus că vânzarea este în concordanţă cu Actul privind Relaţiile cu Taiwanul din 1979, în baza căruia Statele Unite trebuie să furnizeze Taiwanului armament suficient pentru a se apăra, deşi Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat independent de China.

China l-a convocat însă pe însărcinatul american cu afaceri la Beijing pentru a-i prezenta o notă de protest împotriva acestei vânzări.