Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Şomajul în creştere poate prăbuşi piaţa muncii

• Parlamentarii eficienţi sunt cei care promovează soluţii eficiente

În condiţiile în care numărul de cetăţeni fără loc de muncă creşte constant în ţară trebuie adoptate rapid măsuri care să echilibreze situaţia dintre populaţia activă, contributoare la buget şi cea care necesită cheltuieli bugetare (şomeri, pensionari pe caz de boală, pensionari anticipaţi, pensionari normali, văduve pensionare, persoane asistate social, persoane cu dizabilităţi etc). Diferenţa infimă între valoarea unui salariu net minim şi valoarea unui ajutor de şomaj nu încurajează în fapt şomerii să îşi caute imediat un loc de muncă. Trebuie adoptate mai multe măsuri legislative care să permită creşterea locurilor de muncă.

Am mai spus că există segmente în care munca la gri sau la negru trebuie scoasă la suprafaţă prin măsuri legislative. Nu suntem obsedaţi de susţinerea prostituţiei, dar tot specialiştii fiscali din ţară susţin că peste 40 de mii de persoane obţin venituri în ţara noastră în această „ industrie”. Judeţul nostru este pe cale de a pierde câteva mii de locuri de muncă. Legalizarea prostituţiei ar aduce minim 10 mii de contracte de muncă în ţară. Deci contribuţii la CAS, pensii şi şomaj acre ar putea compensa pierderile din sistem. Cineva trebuie să ia taurul de coarne şi să promoveze o iniţiativă legislativă de legalizare a prostituţiei.

Trebuie modificate regulile după care e practică taximetria în ţara noastră. Trebuie scoasă la lumină taximetria la negru dar mai ales cea la gri. Nu este normal ca oameni care lucrează în medie mai mult de 12 ore pe zi ca taximetrişti să aibă contracte de muncă pe 2 sau pe 4 ore zilnic.

Trebuie extinse verificări administrative de specialitate mai ales în zona mici buticuri, second hand, case de amanet, case schimb valutar pentru a demonstra că programul de funcţionare a firmelor nu poate fi acoperit de personalul angajat decât dacă acesta lucrează mult suplimentar. Patronii acestor firme nu trebuiesc amendaţi şi aduşi în faliment ci obligaţi să angajeze personal suficient ca să acopere programul. Este mai rentabil pentru societate 3 salariaţi cu 700 lei salariu net decât 2 salariaţi cu salariu minim net şi de fapt cu diferenţa până la1000 la negru.

Eliminarea finanţării cultelor religioase cu bani publici ar putea oferi sume necesare pentru a acoperi programe de tip un şomer angajat din şomaj primeşte şi jumătate din ajutorul de şomaj pe perioada cât ar fi beneficiat de întregul ajutor dacă nu se angaja. Sau programe de facilităţi pentru firmele care încadrează personal nou.

Multe indemnizaţii legate de prezenţa într-un consiliu administrativ sau AGA înseamnă venituri lunare uneori mai mari decât un salariu minim. Propunem USL să revizuiască toate aceste posturi şi să le acorde unor persoane care nu au locuri de muncă şi nu au venituri din alte activităţi. Sunt o grămadă de liberali- pesedişti – conservatori uneperişti care au militat prin campanii şi nu au loc de muncă, nici poziţie de consilier, nici nimic altceva. Aceşti oameni pot fi ajutaţi să obţină un venit. Şi aşa toată lumea ştie că aceste sinecuri se dau pe aranjamente politice.

În cazul persoanelor care vor ajunge în curând în şomaj datorită unor disponibilizări colective trebuie promovată o lege prin care vor primi anticipat 50% din valoarea totală a ajutorului de şomaj dacă îşi înfiinţează societăţi comerciale iar statul să suporte şi taxele legale de înfiinţare a acestor societăţi. Noile firme chiar dacă vor avea 1-2 salariaţi vor mai micşora numărul de şomeri.

RADU DUMITRESCU