Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștinii ortodocși de stil nou în fiecare an pe 6 decembrie. Conform tradiției, Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în Lichia, într-o familie profund credincioasă. Devenit preot, acesta a dus o viață de post și rugăciune. După pierderea părinților, Nicolae a moștenit o avere considerabilă, pe care a folosit-o în mare parte pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași. Viața sa a fost marcată de numeroase fapte bune, iar după trecerea la cele veșnice, moaștele sale au început să izvorască mir, iar credincioșii au atribuit multe minuni mijlocirii sale.
Moș Nicolae este așteptat cu entuziasm de copii, care, în seara de ajun, își pregătesc cu grijă ghetuțele pentru a primi daruri. Totuși, cei care nu s-au comportat bine în timpul anului pot găsi în locul cadourilor o nuielușă.
Sfântul Nicolae este considerat unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai creștinătății, protector al copiilor, în special al celor nevoiași. De asemenea, el este ocrotitorul marinarilor, brutarilor, fetelor nemăritate și al celor care suferă pe nedrept. În tradiția populară, se spune că Sfântul Nicolae ocupă un loc deosebit lângă Dumnezeu, fiind al doilea sfânt creat de Acesta.
Iată câteva obiceiuri și curiozități legate de această sărbătoare:
În ziua de Sfântul Nicolae, feciorii își formează cete și aleg locul unde vor repeta colindele de Crăciun și Anul Nou.
Se crede că rugăciunile adresate Sfântului Nicolae pot proteja împotriva bolilor.
În noaptea de 6 decembrie, unele tradiții includ ritualuri considerate magice.
Tot în această zi, crenguțele de pomi fructiferi sunt puse în apă, urmărindu-se înflorirea lor până la Anul Nou, semn al roadelor viitoare.
Lasă un comentariu