Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Şeful de la Investigaţii Criminale, un înverşunat „vânător” de infractori

TENACITATE. Este unul dintre poliţiştii de perspectivă din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea. Mulţi îi prevăd un viitor plin de succes, având toate calităţile necesare pentru ca, la un moment dat, să ajungă în fruntea poliţiştilor vâlceni. Este vorba de comisarul de poliţie Gabriel Popa, care, deşi are puţin peste 30 de ani, ocupă, încă din anul 2011, postul de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Rm. Vâlcea, el axându-şi activitatea, în mod special, pe investigaţii criminale. Perseverenţa, seriozitatea şi puterea de muncă de care a dat dovadă l-au convins chiar şi pe actualul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, comisarul – şef Florian Marin, să-i acorde toată încrederea şi sprijinul necesar. În cadrul unui interviu, comisarul de poliţie Gabriel Popa ne-a mărturisit că tot ce a realizat până acum a fost prin multă muncă şi pasiune.

• Rep.: Domnule comisar de poliţie Gabriel Popa, foarte mulţi tineri urmează exemplul tatălui şi astfel ajung să se facă poliţişti. Care este povestea dvs.? Cum aţi ajuns în Poliţie?

• Cms. Gabriel Popa: Eu nu am urmat exemplul tatălui, pentru că el chiar nu voia să dau la Academia de Poliţie. Tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte, a fost ofiţer de armată, la Geniu, şi voia să-i urmez cariera militară. M-am ambiţionat şi am dat la Academia de Poliţie. Bine, trebuie să recunosc că nu prea îmi plăcea matematica, ce se dădea la Armată. În schimb, la Academie trebuia să dau examen doar la istorie, engleză, română şi, evident, să susţin probele fizice. La vremea aceea nu aveam o condiţie fizică foarte bună, dar m-am ambiţionat şi am alergat mult, am învăţat enorm şi am reuşit. După ce am luat probele sportive, l-am sunat pe tata şi i-am spus: „Gata, am luat!”, pentru că la examenele scrise eram sigur pe mine.

• Rep.: Care a fost traseul carierei dvs. de până acum?

• Cms. G.P.: După ce am terminat Academia de Poliţie, am rămas patru ani de zile în Bucureşti, unde am lucrat ca ofiţer de cercetări penale şi răspundeam de judiciar. După patru ani, însă, am venit la Poliţia Municipiului Rm. Vâlcea, unde am stat şase luni ca ofiţer de cercetare penală şi, apoi, am plecat la judeţ la Serviciul de Investigaţii Criminale, unde am stat cinci ani. De acolo, am ajuns la municipiu, tot la investigaţii criminale.

• Rep.: De ce investigaţii criminale?

• Cms. G.P.: Asta mi-a plăcut încă din şcoală şi mi-am axat studiile pe acest palier. Profilul meu de la Academia de Poliţie a fost pe investigaţii criminale.

• Rep.: Aveţi o ascensiune fulminantă în Poliţia Vâlcea, ca dovadă că aţi ajuns adjunctul şefului poliţiei municipale. Cum aţi reuşit acest lucru?

• Cms. G.P.: Nu cred că poate fi considerată fulminantă, pentru că din postura de lucrător la Serviciul de Investigaţii Criminale, în anul 2011, am dat examenul şi am ocupat această funcţie.

• Rep.: Ce calităţi trebuie să întrunească un tânăr poliţist pentru a ajunge în funcţii de conducere?

• Cms. G.P.: Cred că cel mai important, în orice meserie, este să îţi placă ceea ce faci. Dacă îţi place ceea ce faci şi mai ai şi puţină ambiţie şi perseverenţă, atunci nu ai cum să nu reuşeşti. Este vorba de multă muncă, dar şi rezultatele sunt pe măsură. Îmi petreceam mult din timpul meu liber la muncă şi chiar şi acum, la cazurile importante, îmi place să mă duc la faţa locului. Îmi place să mă duc personal la cercetare şi să continui investigaţiile alături de colegii mei. Nu mă rezum doar la munca de manager, de birou. Eu cred că mult mai bine manageriezi situaţia, dacă ştii cazul în profunzime. Dacă te apuci şi vorbeşti pe lângă problemă şi scrii liniuţe, atunci nu reuşeşti să faci nimic. Bine, sunt foarte multe cazuri la Poliţia Municipiului şi nu poţi să le acoperi pe toate, dar la dosarele mai importante am participat de la cercetare şi până la finalizare.

„Aş schimba salarizarea şi dotările poliţiştilor”

• Rep.: Ce aţi schimba la sistemul poliţienesc de acum pentru a îmbunătăţi activitatea lucrătorilor?

• Cms. G.P.: Vedeţi, la noi la judiciar, munca se face mai mult din pasiune. Trei sferturi dintre noi de aici, pentru că nu există pădure fără uscături, ceea ce facem, facem din pasiune. Ce aş schimba? Consider că lucrurile ar merge mult mai bine dacă s-ar schimba salarizarea. Dacă oamenii ăştia care îşi fac meseria ar fi şi stimulaţi, altfel ar sta lucrurile. Deci, aş schimba salarizarea şi aş mai schimba maşinile. Dacă am avea dotări, treburile ar merge mult mai bine.  În rest, sistemul merge bine.

• Rep.: Totuşi, sistemul a fost schimbat în ultimii ani şi ne referim la reorganizarea poliţiei rurale, structură care nu a funcţionat, pentru că s-a revenit la vechile posturi de poliţie…

• Cms. G.P.: Nici nu avea cum să meargă sistemul acela cu posturile regionale. Din experienţă vă spun acest lucru. Când lucram la judeţ, la Serviciul de Investigaţii Criminale, faptele judiciare grave se întâmplau în teritoriu. Spre exemplu, dacă aveam, să spunem, un caz la Şuşani, nu aveai cum să faci o investigaţie bună şi să ai rezultate într-un caz deosebit, gen omor sau viol, dacă nu aveai un şef de post bun care să cunoască populaţia, elementele infractoare şi unde s-ar putea ascunde. Pentru că noi ne duceam de la Rm. Vâlcea la 80 de kilometri distanţă şi aveam nevoie de un şef de post bun. Mai mult, în orice comună e necesar să fie măcar un post de poliţie, pentru că altfel nu ai unde să faci audierile.

• Rep.: Mentalitatea poliţiştilor nu ar trebui schimbată?

• Cms. G.P.: Da, a unora aş schimba-o. Sunt foarte mulţi tineri pe care-i văd că vin din şcoală foarte relaxaţi, fără nicio apăsare sau dorinţă de a învăţa. În primul rând lor aş vrea să le schimb mentalitatea. Toţi care vin au impresia că vin cu drepturile învăţate şi nu au disponibilitatea de a sta şi în timpul liber să rezolve cazurile, ci vor să plece acasă fix la ora 16.00. Mulţi dintre tinerii de acum vin în Poliţie doar pentru statutul de poliţist.

În municipiu se fură orice şi de oriunde”

• Rep.: Care este cea mai mare problemă a Râmnicului, din punctul de vedere al criminalităţii?

• Cms. G.P.: La Râmnicu Vâlcea să ştiţi că fapte deosebit de grave nu sunt. Nu am avut tâlhării deosebite, au fost doar veşnicele smulgeri, săvârşite de tineri care nu cunosc legea penală. Ei văd părţile vătămate, care, de asemenea, nu văd ce foamete e în ţară şi umblă cu 2-3 lanţuri de aur la gât, şi smulg aceste lanţuri. Nu am întâlnit ca vreun tâlhar prins pentru smulgere să mai comită încă o dată această faptă, pentru că pedeapsa este foarte mare la tâlhărie. Dar, în perspectiva noului cod penal, veţi vedea că vom mai avea arestări odată la o jumătate de an, pentru că pedepsele vor fi mult mai mici, se va merge pe recuperarea prejudiciului, recunoaşterea faptelor, mediere între avocat şi partea vătămată. Se va merge pe practica Uniunii Europene.

• Rep.: Sunt în creştere furturile în municipiu anul acesta în comparaţie cu anul trecut?

• Cms. G.P.: Nu sunt în creştere, dar se menţin acele furturi mărunte. Adică, se fură orice şi de oriunde. Se fură de la o floare de pe stradă, la o gură de canal sau o ciocolată din supermarket. Furturi cu moduri deosebite de operare nu prea am mai avut. Sunt veşnicele furturi din apartamente, dar trebuie să spun că nu sparte de hoţi din Rm. Vâlcea. Municipiul nostru este un oraş de tranzit şi am înregistrat furturi comise de hoţi din Bucureşti, zona Ardealului. Cred că avem şi un aşa-zis prestigiu de oraş cu oameni cu bani, din cauza hackerilor care şi-au făcut investiţii în apartamente şi care dispun de mulţi bani. Deci, sunt lucruri de furat. Furturile din apartamente se comit de cele mai multe ori de „crema hoţilor”. Îşi trebuie o foarte mare experienţă şi foarte mult tupeu să intri să furi dintr-un apartament.