Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Seful Cancelariei prezidentiale nu crede in mentinerea pactului de coabitare

Seful Cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu, a declarat ca nu este optimist in privinta discutiilor care au loc in acest moment intre Presedintie si Guvern privind mentinerea acordului de colaborare intre Traian Basescu si Victor Ponta.

„Evaluarea mea nu e optimista”, a raspuns Diaconescu, vineri, la B1 Tv, la o intrebare legata de stadiul negocierilor.

Diaconescu a mai spus ca Victor Ponta nu a cerut mandat de la Administratia Prezidentiala pentru vizita in SUA.

In aceasta perioada au loc negocieri intre cele doua institutii privind evaluarea modului in care semnatarii si-au respectat angajamentele asumate.

Discutiile au pornit dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca premierul Victor Ponta a incalcat acest pact prin modul in care a intervenit in procesul de schimbare a sefilor de sectii de la DNA. Traian Basescu a declarat atunci ca ia in calcul ruperea pactului. De la acel moment au inceput discutii intre oficiali ai Administratiei Prezidentiale si ai Guvernului.

Cristian Diaconescu a mai afirmat ca SUA vor sa se asigure ca „Statul de drept si neinterferenta politica in justitie vor fi respectate in aceasta tara (in Romania – n.r.) – acesti piloni ai democratiei. Din punctul de vedere al Statelor Unite, Romania trebuie sa uite orice garantie de securitate care acum functioneaza, daca nu respecta statul de drept. Pentru ei, aceasta tema a statului de drept este mult mai importanta decat proiectele de securitate sau proiectele economice. Sunt convins ca Biden i-a transmis acest mesaj lui Ponta.”

Legat de intalnirile lui Victor Ponta cu reprezentantii unor companii din SUA, Cristian Diaconescu spune ca „In general, cei cu care s-a intalnit Ponta sunt sefii regionali de companii. Nu este un lucru rau. Discutiile au fost la nivel tehnic. Nu cred ca ar fi rusinos din partea unui prim-ministru sa spuna ca am avut o discutie tehnica.”

Cristian Diaconescu a atras atentia si asupra situatiei din Ucraina, spunand ca „Ucrainei i s-a pus stampila de justitie selectiva in cazul legat de Iulia Timosenko. Pentru ca analizele de la Bruxelles, de la Berlin, de la Washington indica probleme in justitie, pana nu o elibereaza pe Timosenko, Ucraina nu semneaza acordul de asociere.”

Seful Cancelariei prezidentiale a comentat si promisiunile lui Victor Ponta, facute vicepresedintelui american Joe Biden, ca Romania ar urma sa recunoasca Kosovo in anul 2015. Cristian Diaconescu a declarat ca la nivelul Presedintiei nu s-a pus problema recunoasterii Kosovo.