Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

S-a ales junele la Muereasca!

În comuna vâlceană Muereasca, datorită primarului Ion Ungureanu, consilierilor, cadrelor didactice din localitate şi unor instituţii precum Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, continuă să se păstreze obiceiuri vechi de sute de ani. „Alegerea de june” este unul dintre acestea. Se desfăşoară în fiecare an, pe 6 ianuarie, în seara de Bobotează și a avut loc și în anul 2021. Chiar dacă restricțiile au trebuit respectate, la Muereasca s-a ales junele în persoana lui Mădălin Pițigoi, care a concurat cu alți 15 tineri din localitate.
Obiceiul de Botezul Domnului din Muereasca de Sus, cunoscut sub denumirea „Alegerea de june”, are o vechime de câteva secole și nu a fost întrerupt.
Scenariul ceremonial al obiceiului „moriștean” de Botezul Domnului cuprinde alegerea de june și colindatul în seara zilei de 6 ianuarie, respectiv ritualul de la biserică de Sfântul Ion și hora satului în ziua de 7 ianuarie. Prima secvență a ceremonialului se desfășoară la Căminul cultural, unde copii, tineri și adulți participă la obiceiul alegerii junelui dintre tinerii necăsătoriți, cu vârste cuprinse între 19 și 25 ani. Unii dintre ei sunt aduși pe scenă pe brațe de alți tineri, cât și de cei care au fost aleși în anii precedenți. Primarul localității îi prezintă adunării, iar mulțimea votează prin ridicare de mână, dar și vocal: «E bun!» sau «Nu-i bun!», fără critici la adresa tânărului. Junele este ales după profilul moral, fără să se țină cont de starea economică și statutul social. Profilul lui este determinat de comportamentul social, dar și de legătura cu Biserica. Aceleași elemente sunt definitorii și în alegerea ajutorului de june și a casierului.