Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Risco.ro: Ce desemneaza un raport de bonitate si care este importanta acestuia?

Indiferent de domeniul de activitate la care am alege sa ne raportam, cert este faptul ca fiecare dintre acestea au o oarecare legatura si cu domeniul economic, pentru ca menirea unei afaceri este aceea de a aduce castiguri. Domeniul economic insa este unul destul de complex, de aceea de foarte multe ori, administratorii acestora se vad nevoiti sa ia tot soiul de decizii de ordin financiar, astfel incat afacerile proprii sa devina si mai prospere. Solicitarea unui credit bancar nu este un lucru deloc rar in randul administratorilor de afaceri, pentru ca investitiile reprezinta o parte esentiala a evolutiei unui business. Acordarea unui credit bancar insa este un aspect strict conditionat de o serie de indicatori economici, printre care se numara desigur si bonitatea.

In termeni simplu, bonitatea financiara desemneaza nivelul de apreciere acordat unui agent economic de catre o institutie bancara. Acest raport de bonitate este intens verificat de catre o institutie bancara inainte de a acorda un credit. Mai precis, prin intermediul unui raport de bonitate detaliat se urmaresc cu atentie o serie de indici financiari precum: profitul, rata lichiditatii, plan de afaceri, potential economic, precum si o serie de alte detalii ce au legatura cu performantele unei intreprinderi.

Acordarea/neacordarea creditului depind foarte mult de bonitate

Nu mai reprezinta niciun fel de secret faptul ca o insititutie bancara nu va acorda niciodata credit pe “ochi frumosi” sau pe cine stie ce intelegeri, ci va merge intotdeauna pe date concrete. Din acest motiv, atunci cand soliciti un credit bancar, este foarte important sa analizezi foarte in detaliu performantele financiare atinse, restantele pe care le ai sau diferite alte aspecte ce tin de aspectul financiar al companiei pe care o administrezi. In acest fel vei putea face la randul tau o evaluare.

Bonitatea poate fi relevanta si in cazul stabilirii unor parteneriate

Atunci cand se vorbeste despre bonitate financiara, lucrurile nu se limiteaza doar la banci si la acordari de credite, ci acest lucru poate fi relevant si in alte circumstante importante precum este stabilirea de parteneriate. Pentru ca nici un parteneriat de afaceri nu se semneaza pur si simplu fara existenta unor analize detaliate realizate anterior, bonitatea poate reprezenta o cale foarte simpla prin care se poate analiza detaliat situatia unui partener de afaceri. Spre exemplu, daca esti un apicultor si cauti hrana exceptionala pentru albine, in mod cert iti doresti sa faci o astfel de achizitie de la un partener serios. Gratie unor aplicatii special concepute, bonitatea financiara a unui potential partener de afaceri se afla la un click distanta. Cu ajutorul unui astfel de raport, vei putea lua decizia corecta mult mai prompt, fara a-ti asuma riscuri majore.

Poate bonitatea fi imbunatatita?

Bonitatea ar putea foarte simplu privita ca o reputatia a unei companii. Atunci cand aceasta isi respecta cu strictete termenele de plata, toate aceste lucruri vor ajuta la imbunatatirea bonitatii, astfel ca dincolo de faptul ca i se va acorda credit bancar mult mai simplu si mai rapid, o astfel de companie va avea si o reputatie mult mai buna. Concomitent, pentru o imbuntatire a bonitatii, este esential sa se pastreze o relatie foarte buna si cu partenerii de afaceri.