Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

REŢETA ZILEI: Curcan a la Jamie Oliver

Ce vă trebuie? un curcan (aproximativ 5 kg), jumătate de kg de clementine, câteva fire de rozmarin proaspăt, salvie proaspătă, 50 g de unt, 50 ml ulei de măsline, sare de mare proaspăt râşnită, piper

Pentru marinadă: o cană de sare de mare, două căni de cireşată sau afinată fără fructe, 30 ml ulei de măsline, sucul şi coaja rasă de la o portocală, 4 linguri de piper alb.

Cum se prepară? Cu o zi înainte curcanul curăţat se pune la fezandat. Trebuie să stea vreo 12 ore, să se îmbuibe cu arome, într-o pungă mare de plastic din care aţi eliminat aerul, pe care aţi legat-o la gură şi în care aţi pus marinada obţinută combinând cele 5 ingrediente.

A doua zi, scoateţi curcanul, curăţaţi-l de sare şi uscaţi-l bine cu şerveţele de bucătărie. Aşezaţi-l într-o tavă suficient de mare şi umpleţi-l cu frunzuliţe de rozmarin şi clementine tăiate în jumătate. Stropiţi-l cu ulei de măsline, presăraţi sare şi piper, acoperiţi-l cu folie de aluminiu şi băgaţi-l la cuptorul încins la 180 de grade. Curcanul trebuie să stea la cuptor în funcţie de câte kilograme are : câte 30-40 de minute pentru fiecare kilogram, aşa că va trebui să calculaţi singuri în cât timp va fi gata. Pe parcursul coacerii, verificaţi-l din când în când şi stropiţi-l cu sucul pe care îl va lăsa în tavă. Cu o oră înainte de a-l scoate din cuptor îndepărtaţi folia de aluminiu, ungeţi curcanul bine de tot cu unt şi presăraţi pe deasupra frunzuliţe de rozmarin şi salvie.

Mai lăsaţi-l să se odihnească după ce s-a rumenit în cuptor 30 de minute acoperit din nou cu folie de aluminiu şi câteva şervete din bumbac.

Poftă bună!