Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

REŢETA ZILEI: Ciorbă de văcuţă

Ce vă trebuie? 500 gr rasol de vită cu os, 500 gr rasol de vită fără os, 1 ceapă mare, 1 rădăcină pătrunjel, 1 felie ţelină, 2 morcovi, 2 cartofi, varză albă (cca 200 gr), conopidă (cca 200 gr), 2 roşii (cca 200 gr), 100 gr mazăre, 150 ml bulion, 3 linguri suc de lămâie, câteva fire de verdeaţă (leuştean, pătrunjel sau tarhon), 3 linguri ulei, sare.

Cum se prepară? Se pune rasolul cu os într-o tavă şi se coace în cuptor timp de 35 minute la 240 grade. Se taie rasolul fără os cubuleţe şi se pune lângă rasolul cu os şi se mai coace 15 minute. Carnea coaptă se pune într-o oală încăpătoare şi se acoperă cu 4 l apă rece. Se aduce la fierbere, apoi se dă focul la mic şi se lasă la fiert, clocotind doar uşor, timp de 2,5 ore. Cam după 2 ore de fiert adăugaţi 2 linguriţe de sare în supă.

În acest timp se taie cubuleţe mici zarzavatul (ceapa, morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ţelina). Se călesc apoi în uleiul încins până ceapa se înmoaie.

Cand carnea e fiartă bine, se scoate rasolul cu os, se dă jos carnea de pe os şi se taie cuburi. Adăugaţi carnea înapoi în supă. Se adaugă zarzavaturile călite în oala cu carne.

Se desface conopida bucheţele, cartofii se taie cuburi şi varza pătrăţele. Se adaugă şi ele în oală plus încă 1 linguriţă de sare şi se mai fierbe totul cca 30 minute, la foc mediu, fără să clocotească, până conopida şi cartofii sunt fierţi (dar nu moi!). Se adaugă roşiile tăiate cubuleţe, mazărea si bulionul. Se mai fierbe totul încă 10 minute. Apoi acrim ciorba cu suc de lămâie (sare de lămâie, suc de pe ardei iuţi muraţi sau borş) dupa gust. Adăugăm în ciorba de văcuţă verdeaţa tocate mărunt. Se poate servi cu smântână sau cu ardei iute murat.

Poftă bună!