Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Respectarea legii va fi regulă

La semnalul nostru transmis inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Interne – comisar şef de poliţie Marin Florian, am primit cel mai rapid răspuns, semn că această instituţie a statului, prin Compartimentul de presă monitorizează presa locală, dând acesteia o atenţie cum nu există nici la instituţiile guvernamentale sau ale administraţiei locale. De altfel, până la instalarea în funcţie a actualului comandant al instituţiei coercitive a statului, colaborarea s-a manifestat numai prin comunicatele de presă şi relaţii telefonice. Ne face plăcere să adresăm felicitări noului stil de colaborare cu IJP şi pentru cei care au uitat, reamintim că domnul Florin Marin – comandantul unităţii judeţene de poliţie acordă o mare şi serioasă atenţie relaţiei cu presa, dumnealui cochetând, prin anii 1997-1998 cu jurnalismul, susţinând în ziarul „Săptămâna vâlceană” rubrica „Picătura de cerneală”. Bine aţi revenit acasă!

• Romeo POPESCU

Către

Redacţia „Vocea Vâlcii”

În atenţia Domnului Romeo Popescu

Urmare a articolului, apărut în bi-săptămânalul „Vocea Vâlcii”, din data de 15 aprilie a.c., sub titlul „Transformarea amenzilor în închisoare contravenţională”, vrem să facem câteva precizări fără a avea, însă, pretenţia că ele epuizează spectrul unor discuţii aplicate referitor la tema abordată. Fără îndoială că punctul de vedere al cititorului dumneavoastră este unul avizat, iar demersul de transformare al amenzilor – sancţiuni contravenţionale – în închisoare contravenţională ar putea să rezolve o anumită faţadă, ce ţine de prevenirea infracţionalităţii. Am observat, de asemenea, că există şi cel puţin un punct de vedere oarecum în opoziţie cu cel menţionat în cuprinsul articolului. La o privire mai atentă a argumentelor invocate de cititorul dumneavoastră şi acestea au suport în realitate. În prezent, atât la nivelul IGPR, cât şi MAI, s-au făcut demersuri legislative, în sensul solicitării enunţate în acest articol. Probabil că într-o perioadă viitoare de timp se va finaliza acest proces, ajungându-se la adoptarea unui act normativ adecvat.

Până atunci însă, există un cadru legislativ care trebuie aplicat în spiritul şi litera lui, iar dacă ar trebui să existe o îngrijorare, ea ţine mai degrabă de inapetenţa unor membri ai comunităţii în a respecta regulile impuse de actele normative. Se invocă destul de des, situaţia din occident, fără însă a exista comportamente similare modului în care cetăţenii din Europa de Vest respectă regulile, de la cele banale de convieţuire, până la cele impuse de rigorile legii. În ziua în care, şi în comunitatea noastră, respectarea legii va fi regulă, tema enunţată de cititorul dumneavoastră va deveni un subiect subsidiar. În speranţa că v-am răspuns atât dumneavoastră, cât şi cititorilor ziarului dumneavoastră într-un mod cel puţin pertinent, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie.

Cu stimă,

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea

Comisar şef de poliţie Marin Florian