Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Rata de refuz a solicitărilor de viză depuse de români pentru Statele Unite ale Americii a scăzut

Rata de refuz a solicitărilor de viză depuse de români pentru Statele Unite ale Americii a scăzut din nou şi a ajuns la 11,5% în anul fiscal 2013. În 2012, rata de refuz a fost de 17%, în 2011 de peste 22%, iar în 2010 era de aproape 25%, potrivit datelor publicate pe site-ul Departamentului de Stat.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a salutat anunţul autorităţilor americane privind scăderea ratei de refuz şi şi-a exprimat speranţa că această tendinţă va continua şi pe viitor, transmite reporterul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.

Proiectul noii legislaţii referitoare la Visa Waiver – Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act, susţinută şi de către preşedintele Barack Obama, a fost introdus în Camera Reprezentanţilor în martie anul trecut, iar în Senat în mai. Diferenţa notabilă faţă de legislaţia actuală este evaluarea ţărilor candidate la intrarea în Visa Waiver în funcţie de rata de refuz a solicitărilor de viză, mărită de la 3% în prezent la 10%, precum şi în funcţie de rata de depăşire a şederii permisă de viză (over stay), stabilită la 3%, un nou criteriu. Totodată, noua legislaţie introduce şi o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi faţă de numărul de cereri înregistrate, în prezent.

Scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză aduce România mai aproape de programul Visa Waiver. Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Polonia sunt singurele ţări din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni au încă nevoie de viză pentru a călători în SUA.