Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proteste anti-musulmane în toată Europa

Mii de oameni au luat parte sâmbătă la manifestațiile de la Dresda (estul Germaniei), dar și din alte orașe din Europa, în cadrul unei zile europene de protest împotriva „imigrației în masă și a islamizării”, marcată de incidente și care a fost organizată în circa 10 orașe de mișcarea islamofobă germană Pegida (Patrioți europeni împotriva islamizării Occidentului), sub sloganul „Fortăreața Europa”.

Principalele două manifestații au avut loc la Dresda, fieful mișcării Pegida, unde s-au strâns între 6.000 și 8.000 de persoane, și la Praga, unde au fost aproximativ 5.000 de participanți.

Lutz Bachmann, fondatorul acestei mișcări create în toamna anului 2014, nu a participat la protestul din Dresda, din cauza unor probleme de sănătate, au anunțat organizatorii. La Dresda, protestatarii au fluturat numeroase drapele și au afișat pancarte ostile cancelarului german Angela Merkel. Participanții au strigat „Merkel trebuie să-și dea demisia!” și „Europa, închide-ți frontierele!” Poliția a desfășurat peste 1.000 de agenți și mai multe tunuri cu apă pentru a asigura securitatea.

În ciuda măsurilor de securitate, în unele orașe europene s-au produs ciocniri între poliție și manifestanți. La Amsterdam, forțele de securitate au arestat circa 20 de manifestanți, partizani sau adversari ai Pegida, dar și la Dublin au fost semnalate ciocniri între forțele de ordine și protestatari și au fost efectuate arestări. În alte orașe precum Varșovia, Bratislava, Graz (sudul Austriei) sau Birmingham (al doilea oraș al Marii Britanii), protestele s-au desfășurat fără incidente.

Douăzeci de persoane au fost reținute și la Calais, în nordul Franței, în timpul unui protest ostil refugiaților și a cărei organizare nu fusese autorizată. Ziarul La Voix du Nord, care și-a ilustrat informația de pe pagina sa de internet cu imagini cu indivizii arestați, a relatat că circa 150 de oameni s-au strâns în jurul orelor locale 13:00 (12:00 GMT) în apropierea stației de tren din Calais, oraș aflat sub „asediul” imigranților care încearcă să ajungă în Marea Britanie.