Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PROTEST SPONTAN la Vâlcea: Vrem spitale, nu abatoare!

Un protest spontan a avut loc marți, 9 iunie a.c. în faţa sediului Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, după ce o întreagă familie a fost prost tratată în Spitalul Horezu, unitate suport- COVID-19. 60 de persoane, rude și prieteni ai familiei vâlcene, înarmaţi cu pancarte, au declarat că sunt nemulțumiți de lipsa medicilor specialişti şi de condiţiile improprii din spitalul suport-COVID din Horezu. Nemulțumirile au apărut în momentul în care una dintre paciente însărcinată în cinci săptămâni a început să se simte rău, acuza dureri şi se temea că pierde sarcina. Medicul ginecolog de gardă din spital a refuzat să îi acorde îngrijiri medicale
Rudele celor patru au făcut plângere la DSP împotriva doctorului la DSP. Ei au reclamat lipsa de interes a personalului, dar şi igiena precară din unitatea medicală.
Reprezentanții DSP fac anchetă la Spitalul din Horezu.

DSP Vâlcea reacționează: Ne exprimăm regretul pentru situația creată

În urma difuzării știrii „Calvarul unei gravide diagnosticată cu COVID -19” de către postul de televiziune ANTENA 3 Vâlcea în data de 5 iunie 2020 și a protestului care a avut loc în data de 09.06.2020 în fața instituției, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea aduce următoarele precizări:

– Cele patru persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2, membre ale aceleiași familii, au fost internate la Spitalul Orășenesc Horezu cu respectarea tuturor procedurilor și protocoalelor medicale în vigoare în această perioadă, respectiv atât a procedurilor și protocoalelor valabile pentru transportul persoanelor confirmate cu noul coronavirus, cât și a celor de internare a acestor persoane. Conform metodologiilor pentru aceste situații, un caz confirmat reprezintă o persoană care are confirmarea infecției cu SARS-CoV-2 în laborator, indiferent de semnele și simptomele clinice. Un caz este considerat infecțios cu două zile înaintea debutului și încă 14 zile după debut, fiind necesare internarea (izolarea) cazului confirmat și aplicarea precauțiilor de transmitere prin picături, prin contact și, după caz, aerogenă pe tot parcursul internării.

– Unitatea spitalicească din Horezu a fost desemnată, prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 555/3.04.2020 și a completărilor ulterioare, unitate de izolare și tratament pentru persoanele cu infecție SARS-CoV-2, forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme ușoare și fără factori de risc, iar maternitatea Spitalului Orășenesc Horezu este desemnată maternitate Covid-19 pozitiv sau suspecți, acesta fiind motivul pentru care cele patru persoane confirmate au fost internate la spitalul din Horezu. Problemele ridicate de pacienți, respectiv lipsa căldurii și a unor dotări în cadrul spitalului, au fost remediate în câteva ore de la internarea acestora.

– În ceea ce privește tratamentul medicamentos aplicat de către medici, acesta a fost decis de către medicul infecționist cu care unitatea sanitară are un protocol de colaborare și el respectă întru totul schemele aplicate la nivel național pentru astfel de cazuri.

– În data de 5.06.2020, pacientei însărcinate i-a fost acordată asistență medicală de specialitate de către un medic în specialitatea Obstetrică – Ginecologie din cadrul Spitalul Orășenesc Horezu, la solicitarea acesteia.

Pe această cale, ne exprimăm regretul pentru situația creată și facem apel atât la pacienți să dea dovadă de responsibilitate și să aibă o atitudine corectă față de personalul medical, cât și la personalul medical să înțeleagă situația pacienților și să comunice mai bine cu aceștia.

Facem precizarea că, de la debutul pandemiei, în Vâlcea, numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus este de 38, ceea ce situează județul nostru pe ultimul loc în țară ca număr de cazuri pozitive.