Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Privesc spre viitor cu încredere!

“Există profesionişti în Poliţie şi sunt puşi în funcţii de conducere”

OBIECTIVITATE. În cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Valcii, comisarul-şef (r) Nicolae Petrăreanu ne-a vorbit despre proiectele sale din fruntea Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 1 Vâlcea. Retras din activitate de mai bine de şase ani, el rămâne unul dintre cei mai performanţi şefi pe care Poliţia Vâlcea i-a avut până acum. Comisarul-şef (r) crede totuşi că şi actuala conducere a IPJ Vâlcea este una profesionistă, însă nu este convins că reorganizarea poliţiei rurale va fi benefică.

 Rep: Domnule comisar-şef (r) Nicolae Petrăreanu, după pensionare, aţi intrat într-un cont de penumbră. Nimeni nu mai ştie nimic de dvs. Şi nu se poate spune că nu v-aţi bucurat de aprecierea, respectul şi prietenia vâlcenilor. Aţi dispărut din spaţiul public.  Dar, tangenţial, am aflat că sunteţi tot activ si apropiat de fosta instituţie, fiind preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 1 Vâlcea? Ne puteţi da câteva amănunte despre asta?

Nicolae Petrăreanu: Da. Nu este un secret. La nivelul fiecărui judeţ funcţionează câte o regiune sau două, în funcţie de numărul membrilor care sunt în cadrul unei organizaţii. Ţin să menţionez că este vorba de o organizaţie non-profit, autorizată de instanţa de judecată. La Vâlcea, această asociaţie a luat fiinţă încă din anul 1996, iar în prezent avem în jur de 300 de membri, poliţişti activi şi trecuţi în rezervă. Pot fi membri IPA toţi care îndeplinesc prima condiţie de a fi lucrat în sistemul de ordine publică şi apărare naţională, dar şi a doua condiţie de a nu avea antecedente penale. Secţia noastră este afiliată la Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor din toată lumea.

Rep: Cu ce-i ajută IPA pe poliţiştii vâlceni?

N.P.: Deviza este „Servo per amikeco!”, ceea ce înseamnă ajutorare prin prietenie. Aşadar, scopul principal este de întrajutorare a membrilor IPA. În ce constă această întrajutorare? În primul rând, prin relaţiile pe care le creează pe plan internaţional, prin schimburile de experienţă ce se realizează între poliţişti fie ei trecuţi în rezervă, fie activi în domeniul profesional. Acest schimb de experienţă îi ajută foarte mult în formarea profesională, îi ajută să-şi dezvolte cunoştinţele în domeniul cultural, artistic sau sportiv.

Rep: Cu ce ţări aţi avut schimburi de experienţă şi care sunt planurile pentru anul acesta?

N.P.: Am realizat foarte multe schimburi de experienţă. În anii trecuţi, având chiar şi două sau trei vizite pe an. Am făcut vizite reciproce, cu poliţişti din Grecia, Cehia, Turcia, Bulgaria, Polonia, Germania şi altele. Foarte multe s-au realizat cu scopul precis de a împărtăşi din experienţa fiecărei asociaţii, de a ne povesti problemele cu care se confruntă poliţiştii din fiecare ţară. Bineînţeles că majoritatea delegaţiilor sunt compuse din membrii IPA care sunt activi, pentru că le ajută foarte mult în activitatea profesională, dar şi rezerviştii vin în vizite pentru că ei ajută prin experienţa lor de viaţă. Vreau să vă mai spun că în fiecare ţară asociaţiile IPA au case de vacanţă proprii, iar membrii se pot duce în vacanţe cu familiile cheltuind mult mai puţin.

Rep.: Fără îndoială sunteţi unul dintre cei mai performanţi inspectori – şefi pe care i-a avut IPJ Vâlcea până acum. De aceea, spuneţi-ne părerea dvs. despre reorganizarea poliţiei rurale?

N.P.: Sincer, vă spun, în acest moment nu pot să îmi dau seama care este situaţia şi care este eficienţa acestei reorganizări. Un singur lucru, însă, nu îl privesc cu ochi buni… din ce am auzit de la cadrele în activitate, dar şi de la primari. Este vorba de faptul că nu se mai asigură permanenţa în localităţi. Dar, probabil, experienţa îşi va spune cuvântul şi se va vedea în timp dacă funcţionează sau nu. Oricum cetăţenii vor fi cei ce vor taxa această reorganizare sau o vor lăuda. Însă, de ceea ce sunt nemulţumiţi vâlcenii este faptul că le este greu să se ducă la secţii, care se află la distanţe mari, să depună plângeri. Asta mi-au spus mai mulţi oameni care mă cunosc de pe vremea când eram inspector – şef. Din câte ştiu, modelul este luat din Uniunea Europeană. Până să trec în rezervă am văzut un model de acest tip în Ungaria, ei având sistemul de organizare impus, acum, şi la noi. Ungurii ne-au mărturisit că înregistrau rezultate mai ales prin modul acesta de patrulare, modelul fiind bun în prevenirea infracţiunilor. Oricum, în prezent pot spune că există o dotare mult mai bună decât ce aveam noi la vremea respectivă şi mă refer aici la distribuirea la fiecare post a mijloacelor de transport.

Rep.: Ce părere aveţi despre actuala conducere a Poliţiei Vâlcea?

N.P.: Vreau să vă spun că, după o lungă perioadă de timp, la IPJ Vâlcea a venit o echipă profesionistă. Mă refer aici la inspectorul-şef  şi la cei doi adjuncţi cu care am lucrat în trecut şi care sunt şi ei profesionişti.

Rep.: Ce părere aveţi despre ultimele rezultate ale poliţiştilor vâlceni?

N.P.: Eu cred ca sunt rezultate bune, însă vorbesc de ceea ce văd eu din afara instituţiei, pentru că nu am informaţia din interior. Nu ştiu cum sunt cotaţi la nivel naţional, dar eu pot să percep lucrurile din punct de vedere al cetăţeanului. Din câte am văzut este asigurată protecţia cetăţeanului, avutul personal şi proprietatea. Nu am auzit nemulţumiri din partea unor cetăţeni şi de aceea pot să vă spun că percep mai bine acum din exterior decât din interior, pentru că oamenii sunt mai deschişi, nu mai au aceeaşi reţinere ca atunci pe care o aveau înainte. Totuşi creşterea stării infracţionale se poate pune şi pe seama crizei economice şi asta nu înseamnă că poliţiştii nu-şi fac datoria.

Rep.: Ce credeţi că ar trebui schimbat în actualul sistem poliţienesc pentru ca să funcţioneze performant?

N.P.: În mod cert trebuie promovaţi profesioniştii. La Vâlcea, aşa cum spuneam, părerea mea este că s-a format o echipă de profesionişti în acest moment. Însă pot să vorbesc doar de conducere şi de şefii de serviciu pentru că s-au schimbat multe de şase ani de când nu mai sunt în Poliţia Vâlcea şi mulţi s-au pensionat. În ultimii ani au venit foarte mulţi tineri care au pregătirea teoretică necesară, dar contează şi cum o pun în practică.

Rep.: Mai există profesionişti în structurile IPJ Vâlcea?

N.P.: Mai există câţiva şi tocmai spuneam că sunt puşi în funcţii de conducere. În rest, nu pot să mă pronunţ pentru că nu-i mai cunosc. Nu vreau să dau nume că poate aş uita pe cineva şi se vor supăra.

Rep.: Şeful IPJ Vâlcea se tot plânge de lipsa de personal. Pe vremea dvs. acest lucru era un impediment în a obţine rezultate bune?

N.P.: Probabil are dreptate pentru că îşi cunoaşte mai bine teritoriul şi capacitatea. Dacă ar arăta cifrele şi încărcătura pe fiecare lucrător ne-am da seama unde este nevoie de personal. Oricum, din ce mi-au mai spus poliţiştii pe care îi cunosc au un volum foarte mare de muncă şi nu mai fac faţă. Problemele de personal sunt de foarte mult timp, pot spune că au fost dintotdeauna, schema nefiind niciodată completată. Dar atunci era un program de muncă mult mai flexibil şi puteam să-i mai chem pe poliţişti de acasă când aveam nevoie de ei. Acum programul este de opt ore şi datorită scăderilor salariale nu mai au acelaşi spor şi aceiaşi plăcere de a veni la muncă.

CLAUDIA STANCIU