Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție până în toamnă

Primarii care au pierdut alegerile locale vor continua să își exercite funcția până în toamnă, când le vor expira mandatele actuale. Această situație este rezultatul ordonanței care permite aleșilor locali să schimbe partidul fără a-și pierde mandatul.

Noii primari aleși vor fi validați în perioada următoare, însă nu își vor putea prelua mandatele înainte de 27 septembrie. Aceasta se datorează devansării alegerilor locale pentru a le comasa cu cele europarlamentare.

Conform Codului Administrativ, mandatul primarului și al consilierilor locali și județeni este de patru ani. Mandatele aleșilor din 9 iunie vor începe efectiv în toamnă, după expirarea celor actuale. În 2020, de exemplu, primarii și-au preluat mandatele abia la finalul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie.

Comunitățile care au ales un nou primar vor fi conduse de actualii primari încă câteva luni. Același lucru se aplică și pentru consiliile locale și județene.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a explicat că actualii primari trebuie să își finalizeze mandatele conform legii. Acest decalaj a fost cauzat și de modificările aduse în timpul pandemiei.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru septembrie, iar cele parlamentare vor avea loc în decembrie.