Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Preşedintele Iohannis a decretat STAREA DE URGENŢĂ

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a decretat luni, 16 martie, stare de urgenţă, din cauza pandemiei de coronavirus.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.

Cursurile şcolare preuniversitate vor fi suspendate pe toată perioada stării de urgenţă
– Tehnologia ne oferă azi un avantaj considerabil. Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor. Pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie se pot plafona prețurile la medicamente, la alimente de strictă necesitate, în limita prețului mediu din ultimele 3 luni.

Angajare fără concurs în domeniul sanitar, dar şi achiziţii urgente fără licitaţii
– Un capitol important se referă la măsurile din domeniul sanitar. Am dispusa ca în structurile MAI, in sistemul sanitar, să se poată angaja fără concurs personalul necesar. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul ministerului Sănătății pentru achiziționarea de materiale.

– În domeniul economic, Guvernul va anunța în curând pachetul de măsuri.

– Instituirea stării de urgență produce efecte și în domeniul justiției. Vor fi judecate doar cazurile urgente. Iar CSM va da îndrumprile necesare. Pentru judecarea pfoceselor, instanțele pot da termene scurtte de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi.

– Toate măsurile detaliate pe fiecare domeniu se regăsesc în decretul pe care l-am emis astăzi și care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.