INCONŞTIENŢĂ. În timp ce prefectul mimează munca în Prefectură şi se deplasează numai cu maşina, chiar şi pentru doi paşi, tot mai mulţi copii din judeţ fac naveta la şcoală pe jos, zilnic, unii dintre ei chiar şi câte 18 km. Guvernul Boc a impus comasarea şcolilor, dar a uitat, voit, să suplimenteze numărul microbuzelor şcolare şi a combustibilului, şi unde a făcut-o, a făcut-o pe criterii politice. Primarul a cerut ajutorul Prefecturii, dar prefectul Petre Ungureanu a pasat responsabilitatea membrilor Colegiului Prefectural.
Somnul prefectului încurajează abandonul şcolar
Săptămâna trecută, aşa cum am arătat în ediţia trecută a bi-săptămânalului nostru, peste 300 de elevi din comuna Fârtăţeşti au fost obligaţi să facă naveta la şcoală cu bicicleta, căruţa sau pe jos, pentru că şoferii au refuzat să mai circule cu maşinile supraaglomerate. Microbuzele şcolare au fost băgate în garaj după ce şoferii au fost opriţi de nenumărate ori de Poliţie, RAR şi ARR pentru că s-a depăşit capacitatea legală de transport.
Primarul Nicolae Voicescu susţine că situaţia putea fi evitată dacă Ministerul i-ar fi dat microbuzul cerut imediat după comasarea celor trei şcoli cu clasele I-IV şi a celor două grădiniţe.
Voicescu susţine că după comasarea unităţilor de învăţământ, capii celor două instituţii abilitate în rezolvarea acestei probleme, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Prefectura, au refuzat dialogul, mai mult chiar, s-au făcut nevăzuţi.
“Noi aveam 50 de copii şi un microbuz cu 16 locuri, am mers aşa până zilele trecute când poliţia, RAR-ul şi ARR-ul ne-au oprit pe dreapta. Am făcut câte două curse pe zi, dar acum şoferii nu mai vor să se urce la volan. În prezent avem datorie de 300 milioane lei la motorină. De miercurea trecută am informat toate organismele şi nu am primit un telefon, nici măcar de la femeia de serviciu de la Inspectorat sau Prefectură. E o indolenţă totală. Nimeni nu face nimic pentru rezolvarea acestei probleme. În judeţul Vâlcea sunt microbuze care stau degeaba, în comune care nu au copii de cărat de la 2 km, copiii mei vin la şcoală de la 17 km. Am acceptat să desfiinţăm cele trei şcoli cu condiţia să-mi asigure capacitatea de transport. Am solicitat două microbuze, nu pentru mine, pentru copii. Dacă autorităţile judeţene nu vor rezolva problema, copiii vor merge ca şi până acum cu căruţa şi bicicleta”, a declarat primarul.
Inspectoratul Şcolar se spală pe mâini
Ana Maria Floroiu, purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea, a declarat că Inspectoratul nu are nicio responsabilitate în acest caz. Iar în privinţa comasării celor trei şcoli, singurul vinovat este primarul, pentru că a luat de bună măsura impusă de Guvernul Boc, prin Ministerul Educaţiei. Dacă refuza, scăpa de problemele generate de lipsa mijloacelor de transport pentru elevi. „Propunerea de comasare a şcolilor nu a venit din partea Inspectoratului, a venit din partea Primăriei şi ca atare ştiau la ce riscuri se expun. Trebuie măcar un microbuz pentru rezolvarea situaţiei sau un autocar ceva mai mare pentru a putea fi transportaţi toţi copiii”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea.
Săptămâna trecută, Prefectura a reacţionat în sfârşit, dar nu aşa cum s-a aşteptat primarul. Conducerea Prefecturii a cerut soluţii de la membrii Colegiului Prefectural, directori ai instituţiilor deconcentrate ale statului. Cum era de aşteptat, niciunul nu a avut nici măcar o idee. Singurul care a reacţionat a fost directorul RAR, democrata Iuliana Moise, care a anunţat că instituţia pe care o conduce va face gratuit verificarea tehnică a microbuzelor şcolare, ca măsură de prevenire a accidentelor. Ceilalţi membri ai Colegiului au luat poziţia struţului, poziţia lor preferată în relaţia cu Prefectura.
DANA NEDESCU
Lasă un comentariu