Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Precizări de la Prefectura Vâlcea: Restaurantele și cafenelele din interiorul clădirilor vor funcționa la 1/3 din capacitatea autorizată

Având în vedere discuțiile și interpretările eronate din spațiul public referitoare la Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr.25, cu privire la unele măsuri suplimentare dispuse în 19 localități din județ în care incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile a depășit pragul de 1,5 /1000 de locuitori, facem următoarele precizări pentru corecta infomare a populației:

Luni, 28.09.2020, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat o incidență cumulată în ultimele 14 zile în județul Vâlcea mai mare de 1,5/1000 de locuitori, astfel că, având în vedere H.G. nr. 729/2020 prin care s-a permis redeschiderea restaurantelor și cafenelelor la interior, a cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertelor și a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc doar în cazul județelor cu o incidență mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, se impunea adoptarea unei hotărâri în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru clarificarea funcționării acestor activități.

Proiectul Hotărârii nr. 25 a CJSU a fost supus unei analize riguroase atât din punct de vedere epidemiologic, cât și din punct de vedere economic. Acesta a fost discutat inslusiv cu domnul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. În urma acestei analize, s-a hotărât introducerea unor restricții doar pentru localitățile din județ care depășeșec incidența de 1,5/1000 de locuitori și NU pentru tot județul.

Prin Hotărârea nr. 25 se suspendă, pentru o perioadă de două săptămâni, activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, a cinematografelor, a spectacolelor și/sau concertelor și a evenimentelor culturale în 19 localități care înregistreaza o rată de incidență mare. De asemenea, în aceste localități, pe o perioadă de două săptămâni, se suspendă evenimentele private (nunți, botezuri, zile onomastice etc) și rânduielile bisericești (pomeni și parastase) în spații închise, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri, piețe volante.

Totodată, a fost introdusă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise în grupuri mai mari de 2 persoane care nu fac parte din aceeași familie. Aceste restricții menționate mai sus nu sunt valabile pentru celelalte 70 de localități din județ, care au o incidență mai mică de 1,5/1000 de locuitori.

În privința restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor, facem precizarea că, prin Hotărârea nr. 25, NU se suspendă activitatea acestora, ci este limitată la 1/3 din capacitatea autorizată. Ne vedem obligați să subliniem că NU am închis restaurantele și cafenelele, NU am închis terasele și NU am interzis evenimentele private desfășurate în spații deschise, care pot fi organizate în continuare, cu respectarea măsurilor dispuse pe perioada stării de alertă. De asemenea, instituțiile muzeale și bibliotecile NU sunt închise!

Hotărârea nr. 25 a fost adoptată cu majoritate de voturi. Împotrivă au votat patru persoane care au solicitat intensificarea controalelor realizate de Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și alte instituții abilitate. Conducătorii acestor instituții au menționat că au fost și vor fi în continuare efectuate controale, dar că acestea sunt ineficiente fără un set de măsuri suplimentare care să prevină înmulțirea cazurilor.

Subliniem că, în prezent, există măsuri compensatorii pentru cei afectați de această situație (OUG nr.30/2020 și OUG nr.132/2020), prin care aceștia pot primi lunar, pentru fiecare angajat, 75% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea întreruptă, sau 41,5% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea redusă.

Precizăm, de asemenea, că, prin Hotărârea nr. 25 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, NU „se închide jumătate din Vâlcea” și nici NU „se carantinează localități”. Cei care folosesc astfel de termeni și încearcă să răstălmăcească aceste măsuri, dau dovadă de rea-credință și dezinteres față de sănătatea vâlcenilor, cu atât mai mult cu cât sunt decidenți sau formatori de opinie.

Introducerea acestor restricții nu are legătură cu scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, aceste măsuri fiind luate în urma publicării de către Institutul Național de Sănătate Publică, în data de 28 septembrie 2020, a incidenței cumulate pe 14 zile, care situează județul Vâlcea pe primul loc la nivel național în ceea ce privește creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 raportat la populație.

Vâlcenii trebuie să știe că situația este una alarmantă. Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență are în momentul de față un grad de ocupare de peste 95%, iar personalul medical din prima linie este suprasolicitat de câteva luni. Am preferat o restricționare moderată acum, în locul uneia drastice mai târziu. Scopul este să temperăm acest val de îmbolnăviri, punând pe primul loc sănătatea vâlcenilor. Situația impune responsabilitate maximă și toți trebuie să depunem eforturi pentru a depăși această perioadă.