Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: www.ziuaconstanta.ro

Pompierii militari vâlceni s-au luptat cu multiple incendii de vegetaţie

FOTO: www.ziuaconstanta.roPompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă „General Magheru” al județului Vâlcea au intervenit în ultimele 48 de ore pentru stingerea a nouă incendii de vegetaţie uscată, după cum urmează:

– în data de 14.09.2016, la ora 12.06, s-a intervenit în comuna Mihăești, sat Rugetu pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată manifestat pe cca 8000 mp. Acesta a fost lichidat la ora 13.10 de pompierii militari în colaborare cu membrii SVSU din localitate. În urma incendiului, proprietara terenului, B.C. de 78 ani a suferit arsuri de gradul III și IV pe aproximativ 80% din suprafața corpului, în încercarea de a stinge incendiul. Membrii echipajului SMURD i-au acordat primul ajutor calificat, după care au transportat-o la Unitatea Primiri Urgențe Vâlcea. Din păcate, după predarea acesteia personalului sanitar specializat persoana în cauză a decedat, arsurile suferite fiind incompatibile cu viața.

– în data de 14.09.2016, la ora 14:56, în comuna Prundeni, sat Călina, unde a ars vegetaţia pe cca 5 ha;

– în data de 14.09.2016, la ora 15:22, în Drăgășani, pe strada Cărămizari, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată.

– în data de 14.09.2016, la ora 15:36, în Drăgășani, pe strada Tudor Vladimirescu unde a ars vegetaţie pe aproximativ 10 ha.

– în data de 14.09.2016, la ora 17:20, în comuna Orlești, sat Procopoaia unde a ars vegetaţie pe cca 1,04 ha.

– în data de 13.09.2016, la ora 12:31, în Drăgăşani, pe strada Cărămizari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată unde au ars aproximativ pe două ha de mirişte.

– în data de 13.09.2016, la ora 13:31, în comuna Mădulari, sat Dimuleşti, unde au ars aproximativ 10 ha vegetaţie uscată, mărăciniş, 15 ha de litieră de salcâm şi aprox. 1000 mp viţă de vie;

– în data de 13.09.2016, la ora 16:50, în comuna Prundeni, sat Călina unde a ars aproximativ 1 ha mirişte;

– în data de 13.09.2016, la ora 19:55, în comuna Ştefăneşti, sat Ştefăneşti unde a ars vegetaţia pe aproximativ 30 ha;

Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că incendiile s-ar fi declanșat în urma folosirii focului fără respectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor.

Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale distrugeţi materia organică din sol şi poluaţi atmosfera. Dacă nu respectaţi această condiţie, vi se vor aplica reduceri şi excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.

Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor:

• Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

• În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

g) supravegherea permanentă a arderii;

h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;