Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Podul de la Proieni, motiv de ceartă între Hidroelectrica şi Direcţia Culturii

• Propunere de dezafectare a unui monument istoric

DISENSIUNI. Şedinţa Colegiului Prefectural ce a avut loc la începutul acestei săptămâni a creat controverse între membrii acestei structuri. Motivul a fost propunerea de dezmembrare a vechiului pod de cale ferată de la Proieni, din localitatea Brezoi, propunere ce a fost făcuta de conducerea societăţii Hidroelectrica din cauza pericolului pe care-l reprezintă podul, el având structura extrem de degradată. Scandalul a pornit însă atunci când directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure, a luat cuvântul, spunând că podul de la Proieni este monument istoric clasificat de Ministerul Culturii şi nu este de acord cu dezafectarea lui.

Riscuri de inundare

Creşterea debitelor peste 2.500 de metri cubi pe secundă i-a îngrijorat pe cei de la societatea Hidroelectrica, care consideră că podul vechi nu mai are utilitate de când a fost construit cel nou, ba mai mult constituie un pericol pentru digurile de contur ale riveranilor din zonă, existând riscul inundării acestora şi chiar a Gării Gura Lotrului. Astfel, conducerea Hidroelectrica propune dezasamblarea podului, mutarea sau consolidarea lui în cel mai scurt timp. „Aceste debite mari au fost înregistrate în această zonă în anii ’69, ’70 sau ’75. Aşadar, există posibilitatea ca aceste debite să atingă valoarea critică şi să pună în pericol riveranii şi Gara Gura Lotrului. Podul vechi, care a rămas pe actualul amplasament, a fost construit acum 100 de ani. După ce a fost dezafectat, s-a luat o hotărâre de clasificare a lui ca monument istoric, dar conservarea acestui pod pe actualul amplasament nu poate fi acceptată din cauza acelor riscuri de care am vorbit. S-a constatat că se creează baraje artificiale în faţa podului, iar apa, aşa cum spuneam, poate să inunde riveranii şi Gara Gura Lotrului. Noi am propus ca, dacă se păstrează amplasamentul, podul vechi să fie consolidat, având în vedere că există o eroziune foarte mare a pilonilor de susţinere, dar n-am primit niciun răspuns în acest sens. Eventual, dacă nu se face o consolidare a actualilor piloni, să-l mutăm în alta zonă” – a declarat directorul Hidroelectrica, Marian Diaconescu. Şi reprezentanţii SNCFR, societatea ce deţine în proprietate Podul de la Proieni şi ce trebuia să se ocupe de întreţinerea lui, au fost de aceeaşi părere ca cei de la Hidroelectrica, menţionând totuşi că nu se poate pune problema consolidării lui, deoarece costurile se ridică la sume exorbitante.

Florin Epure refuză dezafectarea După o serie întreagă de dezbateri, în discuţie a intervenit şi directorul Direcţiei de Cultură Vâlcea, Florin Epure, care s-a arătat indignat de faptul că se pune problema dezafectării unui monument istoric ce datează din anul 1899 şi care a fost clădit de firma „Atelierele Dayde Pille” din Paris, cea care s-a ocupat şi cu transportul şi montajul acestui pod. „Nu suntem de acord cu variantele propuse. Declasarea monumentului istoric nici nu se pune în discuţie. Podul de la Proieni trebuie să fie consolidat şi restaurat pe poziţie. Trebuie să se aibă în vedere varianta supraînălţării podului pentru a face posibilă conservarea sa şi totodată buna funcţionare a hidrocentralei. Acest punct de vedere a fost împărtăşit şi de către reprezentanţii secţiunii de specialitate a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice în anul 2007. Sub aspect cultural şi istoric, acest pod de cale ferată reprezintă o realizare tehnică de excepţie, recunoscută la nivel naţional şi european. El a fost construit la Paris, transportat pe Valea Oltului şi inaugurat în urmă cu 110 ani” – a spus indignat Florin Epure. În final, prefectul Petre Ungureanu a propus înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia, pentru ca în cel mai scurt timp să se ia o decizie în privinţa Podului de la Proieni. CLAUDIA STANCIU