Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PHISHING PENTRU VÂNZĂTORI – O NOUĂ FRAUDĂ INFORMATICĂ PE OLX

Pentru că viața noastră este tot mai mult conectată la lumea virtuală și infracțiunile și-au găsit „piață de desfacere” în mediul online. Mereu apar metode noi prin care infractorii reușesc să ajungă la bunurile cetățenilor, indiferent că sunt cumpărători sau vânzători sau pur și simplu deținători de bunuri.
O nouă faptă care este tot mai des întâlnită în mediul online este phishing-ul pentru vânzătorii de pe OLX.

Ce este phishing-ul?
Culegerea de date personale pe cale online. În cazul de față sunt vizate persoanele care au postat anunțuri pe OLX în vederea vânzării unor obiecte.

Care este modul de operare?
Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesat și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe Whatsapp. Apoi susțin că au efectuat plata.
Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag bani din contul lor.

Cum puteți să vă dați seama că link-ul este un fals?
Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială.

Ex: https://www.olx.ro/ NU https://olx.ro.payment-me.online/

Ce puteți face?
În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.

Rețineți!!!
Pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate.
Singura situație în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor.
Nu accepta să muți discuțiile pe Whatsapp sau pe altă rețea de comunicare. Păstrează discuțiile pe chat-ul OLX, astfel vei putea fi ajutat în caz de fraudă.
Nu-ți introduce datele card-ului online. Atunci când vinzi produse prin OLX poți să primești banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului.

Polițiștii vâlceni vă doresc vânzări online în siguranță!