Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PACTUL PENTRU MUNCĂ: Fonduri europene pentru o educație practică

Proiectul Pactul Pentru Muncă (PPM) continuă într-o formă menită să susțină implementarea măsurilor de stimulare a pieței forței de muncă identificate de-a lungul celor doi ani de dezbateri cu mediul de afaceri. În acest context, la Brașov, a fost lansat de către Camera de Comerț și Industrie Brașov (CCI BV), alături de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) proiectul „Performanță prin educație practică”, un proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), cu o valoare de 4,65 milioane de lei. Obiectivul general al proiectului constă în creşterea oportunităţilor de inserţie pe piaţa muncii şi a relevanţei pregătirii practice pentru 245 de studenţi şi masteranzi printr-un program integrat de orientare, consiliere în carieră şi stagii de practică organizate în companii din sectoarele economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

„Ne dorim ca studenții să fie pregătiți și angajați pentru meseriile pentru care și-au efectuat studiile în cadrul universităților. Practic, proiectul crează o punte de legătură între universități, mediul de afaceri și resursa umană, în cazul nostru studenții, pentru a facilita tranziția de la școală la viața activă, identificând oferta de muncă adaptată la nevoile angajatorilor prin îmbunătățirea celei educaționale existente”, este de părere Daniela Giol, manager proiect din partea Camerei de Comerț și Industrie Brașov.

Cristina Chiriac, Președinte CONAF și coordonator partener al proiectului, a declarat:
„Performanță prin educație practică” este un proiect pilot născut în urma dezbaterilor PPM inițiate de CONAF în ultimii doi ani și structurate pe identificarea de soluții. Ne propunem să gândim strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung menite să atragă fonduri europene cu ajutorul cărora să contribuim la flexibilizarea pieței muncii și la livrarea de forță de muncă specializată în domenii de interes pentru angajatori.”

Președinta CONAF punctează avantajele pe care un astfel de proiect la aduce deopotrivă angajatorilor și studenților: primii vor beneficia de competențe practice ale studenților / masteranzilor în concordanță cu cerințele companiei, iar cei din urmă pot să își găsească un loc de muncă înainte de terminarea studiilor.

“Marcăm un nou început, arătăm că există parteneriat real, lucrativ între CONAF și CCI Brașov menit să vină în sprijinul mediului de afaceri, îndeplinindu-ne astfel misiunea cu integritate și responsabilitate pentru a crea pârghii de flexibilizare a pieței muncii și a veni în sprijinul tinerilor, oferindu-le posibilitatea să își găsească un loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale”, a concluzionat Cristina Chiriac.

Date despre proiect:
„Performanță prin educație practică” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, a cărui elaborare a fost coordonată de Rodica Lupu, membru al Boardului CONAF, fondatorul companiei de consultanță în inovare si finanțare Loop Operations. În cei 13 ani de afaceri europene în administraţia centrală și în proiecte internaționale, Rodica Lupu este responsabilă de atragerea a peste 80 de milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru clienţi şi parteneri, dar și de inițierea și derularea unor proiecte cu impact național sau regional.

Proiectul își propune creșterea oportunităților de inserție pe piața muncii și a relevanței pregătirii practice pentru 245 de studenți și masteranzi din care 25 aparținând minorității romă sau studenți din mediul rural, printr-un program integrat de orientare, consiliere în carieră și stagii de practică organizate în companii din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, care să asigure inserția pe piața muncii a cel puțin 86 studenți sau absolvenți.

PACTUL PENTRU MUNCĂ reprezintă o inițiativă demarată în anul 2019 de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG). Din anul 2020 s-a alăturat, în calitate de partener strategic, Confederația Patronală CONCORDIA. Ulterior, pe parcursul proiectului s-au alăturat Confederația Patronală din Industria Română (CONPIROM), Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană, Academia de Studii Economice din București (ASE), Universitatea București și CA Magda Volonciu și Asociații.