Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Opt familii din Milcoiu trăiesc pe marginea prăpastiei

SEMNAL DE ALARMĂ. Gospodăriile a opt familii din satul Milcoiu de Sus stau să cadă în hăul creat de alunecările de teren. Prăpastia a ajuns  la porţile localnicilor încă din primăvara anului trecut, pe drumul comunal care face legătura cu satele Izbăşesti şi Suricari se circulă doar cu piciorul, iar Guvernul nu a alocat niciun leu pentru stoparea dezastrului. Primăria ar avea nevoie de 14 miliarde de lei vechi pentru stoparea alunecărilor, o sumă relativ mică, dar imposibil de accesat. Primarul Gheorghe Muşat a făcut memorii peste memorii la Guvern, dar nu a primit niciun răspuns.

Satul Milcoiu de Sus  riscă să fie ras de pe harta administrativă a judeţului. Alunecările s-au reactivat din nou punând în pericol cele opt case din zonă şi investiţiile făcute în comuna Milcoiu, respectiv:  sistemul de alimentare cu apă, stâlpii de electricitate, reţeaua de telefonie mobilă. Toate aceste investiţii vor fi înghiţite  de alunecările de teren dacă Guvernul nu va aloca rapid banii pentru stoparea fenomenului. Primarul Gheorghe Muşat a făcut nenumărate demersuri pentru alocarea banilor, dar a primit doar promisiuni.

,,Nu am primit niciun ban cu toate că am făcut toate demersurile necesare: proiectarea, studiul de fezabilitate, proiectele de CL. Am fost şi la Bucureşti de trei ori, am discutat, am depus şi un memoriu, dar nimic.Ultima promisiune am primit-o în ianuarie de la domnul prefect şi de la CJ. Toată lumea îmi spune că se rezolvă, dar nu am primit niciun leu. Se rezolvă, dar nu se ştie când. Dacă nu se face acum, când va începe sezonul ploios se va duce totul la vale atunci degeaba mai facem pentru că nu o să mai avem pentru cine. Sunt opt case în pericol, alimenatrea cu apă, stâlpii de electricitate, reţeaua de telefonie mobilă, plus cei 16 km de ocol pe care-i fac oamenii zilnic să se ducă la serviciu. După SF de fezabilitate, făcut la sânge, pentru că am fost la Guvern şi ni s-a spus să-l facem mai mic, l-am defalcat în două ca să pară o sumă mai mare pentru CL,  ne-ar trebui  14 miliarde de lei vechi. Suma nu este mare pentru dezastrul de acolo, pentru că situaţia este foarte gravă, alunecările au ajuns în poarta oamenilor, drumul e complet distrus. Cu toate intervenţiile făcute la Bucureşti, nu ni s-a dat niciun răspuns, nici că ne dau, nici că nu ne dau. Ar trebui să ne spună şi nouă să ştim ce să facem”, a declarat primarul Gheorghe Muşat.

Primarul din Milcoiu a declarat că nu-şi va da demisia, aşa cum promitea primarul din Goleşti, pentru că nu ar rezolva problema alunecărilor de teren, pământul o ia la vale oricum, iar Guvernului nu-i pasă dacă primarii îşi dau demisia, cum nu le pasă nici de soarta familiilor afectate de alunecările de teren. Guvernul Boc cunoaşte foarte bine situaţia de la Vâlcea, fapt confirmat de Mircea Toader, liderul  grupului parlamentar al  PDL. Contactat telefonic, acesta a declarat că alunecările de teren din Vâlcea se află în vizorul Guvernului, dar nu se ştie când vor fi alocate sumele necesare pentru stoparea lor.

DANA NEDESCU