Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
15. Operaţiunea Pisi merge la Parchet2

Operaţiunea „Pisi” merge la Parchet

Frâncu vrea scut anti-penal pentru angajaţii din subordine. Primarul din Râmnicu Vâlcea se plânge că are deja patru dosare penale ce îi vizează pe angajaţii din instituţie

Tentativa de a contracta o firmă de avocatură pentru servicii juridice de asistenţă şi reprezentare de către Primăria Râmnicu Vâlcea a căzut în faţa votului negativ dat luni, 28 octombrie, de către consilierii locali. Conform raportului înaintat membrilor Consiliului Local, municipalitatea se confruntă cu o medie de 400-500 de dosare active pe rolul instanţelor de judecată căzute pe capul a 6 jurişti. „Se impune achiziţionarea, în conformitatea cu prevederile OUG nr. 26/2012, a unor servicii de asistenţă juridică şi reprezentare care să ne reprezinte în dosarele cu grad mare de dificultate. De asemenea, la nivelul aparatului de specialitate al primarului şi al serviciilor subordonate se constată o creştere a numărului de plângeri penale îndreptate împotriva unor funcţionari”, se arată în raportul de specialitate întocmit de directorul serviciului juridic din Primăria Râmnicu Vâlcea, Petre Cazan.

Platoşă împotriva plângerilor penale

Printre dosarele cu grad ridicat de dificultate se numără cel deschis împotriva societăţii Urban SA, plângeri contravenţionale aflate pe rolul instanţelor de la Judecătoria sectorului 1, dosarele având drept obiect corecţiile financiare sau alte situaţii litigioase apărute în implementarea proiectelor europene, precum şi alte dosare similare. În cazul dosarelor cu iz penal patru dintre angajaţii primăriei sunt vizaţi în mod direct, chiar dacă în acest moment nu s-au emis rezoluţiile de începere a urmăririlor penale. „Sunt patru angajaţi din primărie care au procese penale deschise în acest moment. Sunt generate de greşelile făcute în mandatul trecut de unii dintre dumneavoastră, cum ar fi cele legate de corecţiile financiare. Dacă vreţi vă dau răspuns în scris” s-a lamentat Frâncu, în faţa celor cinci consilieri PDL în încercarea disperată de a atrage votul acestora. „Acest punct, trecut la diverse nu a fost discutat în comisie. Mergeţi pe metoda «Iuţeală de mână şi nebăgare de seamă». V-am atras atenţia încă de la începutul acestui mandate că nu este legal ceea ce faceţi”, l-a contrat şi pepededistul Marius Iulian Voicu pe primarul Râmnicului. Situaţia dosarelor care se pot transforma în cazuri penale pentru unii dintre angajaţii primăriei Râmnicului este ţinută sub obroc de juristul-şef Petre Cazan. „Nu există niciun astfel de caz. Sunt nişte procese în instanţele civile. Nu ştiu la ce a făcut referire domnul primar, eu nu eram în sală”, a comentat Cazan.

Matei aşteaptă procurorii

Mai puţin enigmatic, viceprimarul Ion Gigi Matei trage voalul de pe misterul cazurilor penale din interiorul instituţiei. „Aaa, păi este o doamnă cu o problemă legată de nişte defrişări, Ramona Duţă, şi mai sunt juristul Petre Cazan şi doamna Maria Fieroiu. De al patrulea nu ştiu. Fieroiu şi Cazan sunt implicaţi în înstrăinarea unui apartament al Primăriei ajuns în posesia secretarei fostului primar Romeo Rădulescu. Cazul se judecă în civil pentru recuperarea imobilului, dar a fost făcută o plângere şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Încă nu am primit rezoluţia de începere sau neîncepere a urmăririi penale pentru vreo persoană din acest caz. Aşteptăm răspunsul procurorilor.”, explică viceprimarul Matei.

Cazul secretarei cadorisite cu apartament a fost prezentat în cursul anului trecut în presa locală sub numele – Operaţiunea „Pisi”. Cu doar o săptămână şi jumătate înainte de pierderea alegerilor locale, primarul PDL, Romeo Rădulescu, a evitat procedura legală de înstrăinare a unui imobil aflat în proprietatea primăriei pentru a satisface nevoile unei, pe atunci, tinere domnişoare. Ca din întâmplare, aceasta nu este alta decât simpatica „cerberiţă” din secretariatul fostului primar, Luiza Ştefănescu. 30 iunie 2012 a fost ziua în care Romeo Rădulescu, pe atunci ocupant al fotoliului de primar al Râmnicului, a decis să îşi răsplătească secretara cu un cadou mai special: un apartament trecut în lista de inventar a domeniului privat al Primăriei Râmnicu Vâlcea drept locuinţă de serviciu.

Trei şefi de direcţie implicaţi în acelaşi dosar

Valoarea pentru care a fost vândut apartamentul este una ridicolă, chiar şi pentru o perioadă de criză: 18.000 euro. La nivelul cotaţiei euro/leu din acea perioadă, preţul în lei ajunge undeva la 84.000 lei, mult peste posibilităţile unei tinere secretare. Astfel, conform recomandărilor unor directori din Primăria Râmnicului, tinerei i s-a acordat favoarea de a plăti suma integrală în rate lunare timp de 25 de ani, cu o dobândă de doar 0,4%.

Oferta pieţei în zona în care este amplasat apartamentul tinerei secretare este mult mai ridicată faţă de suma de 18.000 euro solicitată de municipalitate Luizei Ştefănescu. Astfel, chiar şi în cadrul programului Prima Casă, un apartament de 47,48 mp, scos la vânzare la ultimul etaj al unui bloc de 10 nivele atinge suma de 25.500 euro. La etajul 4/10, preţul unui apartament de 50 mp ajunge la 36.500 euro. Apartamentul vândut pe furiş de ex-primarul Rădulescu către secretara sa este situat în cartierul Ostroveni, pe strada Lucian Blaga, la etajul I al blocului A 49.

Deşi afacerea putea fi perfectată legal mai din timp, printr-un simplu vot trecut prin maşinăria de vot a „portocaliilor” din CL Râmnicu Vâlcea, fostul ales al râmnicenilor a tărăgănat acordarea recompensei pentru secretară până în ultimul moment. La sfârşitul lui mai, primarul Rădulescu s-a văzut nevoit să meargă pe mâna a trei directori din Primărie, nemaiavând confortabila reprezentare de două treimi în CL. Astfel, Maria Fieroiu, directorul Direcţiei Evidenţă Patrimoniu, Cadastru şi Servicii Publice; Ion Lepădat, şeful Direcţiei Economico-Financiare şi Petre Cazan, directorul Direcţiei Administraţie, Juridic, Contencios s-au trezit prinşi în sarabanda declanşată de dorinţa edilului de atunci de a răsplăti fidelitatea unei angajate cu contract pe perioadă determinată. Conform documentelor care au luat calea instanţelor, în punctul de vedere exprimat de şeful juriştilor din Primărie, Petre Cazan, se arată: „În concluzie, cererea depusă de Ştefănescu Luiza este perfect legală. Ea urmează să fie înaintată Consiliului Local pentru a obţine votul necesar încheierii actului de vânzare-cumpărare şi înstrăinării imobilului”. Tot Petre Cazan este însă cel care şi-a ignorat recomandarea privind trecerea propunerii prin CL şi care a semnat Contractul de vânzare-cumpărare între Primărie şi secretara şefului.