Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Oltchim va funcţiona şi după 9 decembrie”

PROMPTITUDINE. Mihai Bălan, noul manager de la Oltchim, va conduce societatea până la privatizare, în anul 2013. „Am sarcina să fac Oltchimul să funcţioneze” a spus proaspătul director, imediat după ce a fost numit. Şi s-a ţinut de cuvânt! A pornit 4 secţii din Oltchim, a dat salariile restante pe luna septembrie şi a găsit capital de lucru pentru combinat. În ceea ce priveşte relaţia cu salariaţii Oltchim, Mihai Bălan a promis şi a realizat un dialog permanent cu sindicaliştii. Acesta este conştient că atâta timp cât angajaţii îşi vor primi salariile la timp, la Oltchim va fi linişte. Mihai Balan susţine că printre responsabilităţile sale se număra plata salariilor restante şi „aducerea combinatului pe un palier care să permită o privatizare foarte bună”.

Noul director general al SC Oltchim SA, Mihai Bălan, a declarat pentru VOCEA VÂLCII, miercuri, 21 noiembrie a.c., că activitatea de la Oltchim va continua şi după 9 decembrie a.c. „Există viaţă şi după alegerile parlamentare. N-am venit la Oltchim doar să mă aflu în treabă, ci să fac, cu adevărat, treabă. După cum vedeţi, m-am ţinut de cuvânt, în condiţiile date. Am repornit patru secţii, ceea ce înseamnă 30% din capacitatea Oltchim. În acest moment, funcţionează la capacitate secţia electroliză cu membrană, secţia var, secţia propenoxid şi secţia poliori. Ministerul Finanţelor a semnat un memorandum cu trei bănci: BCR, Banca Transilvania şi CEC, care vor finanţa activitatea Oltchim cu 20 milioane euro. De asemenea, o veste foarte bună este şi faptul că FMI şi-a dat acordul pentru aprobarea împrumutului de 20 milioane euro de la Comisia Europeană, bani care se vor duce tot pentru funcţionarea combinatului. Consider că cei care vorbesc că Oltchimul va deveni istorie după 9 decembrie, nu ştiu ce spun. Ce garanţie mai bună pot avea salariaţii de la Oltchim decât faptul că băncile ne acordă finanţare, iar FMI-ul şi-a dat acordul? Mă gândesc în primul rând la angajaţii combinatului şi ei trebuie să înţeleagă că Oltchimul nu se va închide. Avem capacitatea de a merge mai departe” – susţine Mihai Bălan.

Memorandum pentru funcţionarea Oltchim

Ministerul Finanţelor a semnat, în data de 20 noiembrie a.c., cu principalele bănci creditoare ale Oltchim, un memorandum pentru finanţarea combinatului vâlcean. Băncile au convenit să acorde o infuzie de capital de circa 20 milioane de euro pentru ca Oltchim să funcţioneze cu 65% din capacitate. Retehnologizările şi modernizările societăţii Oltchim ar trebui să se finalizeze începând cu trimestrul al doilea din 2013, moment la care se estimează funcţionarea societăţii cu un profit de 1,9 milioane euro pe lună, potrivit strategiei de pornire a combinatului, aprobată în ultimul Consiliu de Administraţie al societăţii. Noua conducere a societăţii intenţionează atingerea unei capacităţi de producţie zilnice, după 24 de zile de la repornire, de o valoare a mărfii la vânzare de 1,13 milioane euro, cu un cost de producţie de 1,1 milioane euro, incluzând şi armonizările secţiilor funcţionale, precum şi funcţionarea pe un profit minim de 900.000 euro pe lună, incluzând şi armonizările secţiilor funcţionale, pentru o perioadă de cinci luni şi reevaluarea planului de rentabilizare. Planul vizează rentabilizarea societăţii prin scăderea cheltuielilor directe şi indirecte, în special pentru secţiile neprofitabile şi demararea programelor de retehnologizare şi modernizare a Secţiei Polioli Polieteri şi Instalaţiei Propenixid, începând din luna a şasea de la pornire, fondurile estimate fiind de circa 11 milioane euro.

MAGDA POPESCU