Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„OLTCHIM NU SE VA ÎNCHIDE DUPĂ ALEGERILE PARLAMENTARE”

PROMISIUNE FERMĂ. „Eu vreau să-i liniştesc pe oamenii de acolo, pentru că pe noi nu ne interesează momentul alegerilor. Pe noi ne interesează ca Oltchim să funcţioneze şi să devină compania puternică care a fost odată. Vă spun sincer că nu există altă soluţie decât aceasta pe care o punem noi în aplicare. Premierul Ponta mi-a mărturisit că se culcă cu gândul la Oltchim şi se trezeşte cu gândul la Oltchim. Nu vom lăsa ca la combinatul Oltchim să se aleagă praful aşa cum vor alţii!” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

În ultimul timp, în jurul combinatului Oltchim s-a creat o isterie de nedescris, după ce anumiţi politicieni au acreditat ideea că societatea vâlceană va fi închisă după alegerile din data de 9 decembrie a.c. Aceste zvonuri i-au pus pe jar pe chimişti, care au protestat, i-au înjurat şi i-au huiduit pe actualii conducători ai administraţiei publice judeţene. Oamenii au aplecat urechea la bârfele şi minciunile politicienilor, care sunt, în acest moment, doar în căutare de voturi şi de capital electoral. Adevărul, sigur, îl vom vedea în prima lună a anului 2013, atunci când cel mai probabil se va decide soarta combinatului Oltchim Rm. Vâlcea. Până atunci însă, în cadrul ultimei sale conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a ţinut să dezmintă toate zvonurile conform cărora combinatul va fi închis după data de 9 decembrie, susţinând că el nu caută voturi, ci se zbate pentru economia şi pentru liniştea socială din judeţul Vâlcea. „Toată lumea spune că după alegerile din data de 9 decembrie, combinatul Oltchim va fi închis. Eu, Ion Cîlea, vă asigur că nu va fi închis. Nu am ezitat niciodată să mă duc în faţa oamenilor, cu toate că mi-au strigat cuvine urâte şi m-au jignit pe nedrept, pentru a încerca să rezolv problemele de acolo. Nu am făcut niciodată nicio afacere cu Oltchimul şi acest lucru se poate verifica de poliţie sau DNA. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să mă lupt pentru ca această societate foarte importantă pentru judeţul Vâlcea să fie salvată. Am un dosar foarte mare cu toate intervenţiile mele la fostul guvern, dar şi la actualul guvern pentru ca Oltchimul să funcţioneze. Acum, de când premier este Victor Ponta, nu am încetat să ţin legătura cu el” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Certitudini

Preşedintele Ion Cîlea a dezvăluit că după ultimele discuţii cu trei bănci, s-a ajuns la un acord ca Oltchim să fie ajutat cu suma de 12,5 milioane de euro de la BCR, 6,5 milioane de euro de la Banca Transilvania şi 1,5 milioane de euro de la CEC Bank. Mai mult decât atât, din câte se pare, premierul Victor Ponta a reuşit să obţină acordul de la Comisia Europeană ca cele 20 de milioane, ce vor fi acordate combinatului de la Guvernul României, să nu fie considerate ajutor de stat. „După ultimele proteste ale oamenilor, s-au intensificat discuţiile cu trei bănci. BCR s-a hotărât că va susţine societatea cu 12,5 milioane de euro, Banca Transilvania va susţine cu 6,5 milioane de euro, iar CEC Bank va da 1,5 milioane de euro. Am reuşit astfel să plătim, cu ajutorul Guvernului Ponta, salariile pe luna septembrie şi se vor plăti, în cel mai scurt timp, şi salariile pe luna octombrie. De asemenea, după cum bine ştiţi, combinatul Oltchim are la ora actuală câteva secţii pornite şi funcţionează la o capacitate de 30%. Din produsele care se vând direct la firmele contractuale şi cu banii de la bănci, vom asigura continuarea activităţii la Oltchim. Eu nu pot să cred cum fac unii, şi mă refer acum la cei din vechea guvernare care nu au făcut nimic timp de 7 ani de zile, să acuze pe altcineva de eşecul lor. Vreau să vă spun că domnul prim-ministru Ponta a făcut notificare de Uniunea Europeană pentru ca cele 20 de milioane de euro ce urmează să fie alocaţi de la Guvernul României să nu fie considerate ajutor de stat. Se pare că a şi primit aprobarea şi iacătă, încă o şansă şi încă un argument că Oltchim nu se va închide. Eu vreau să-i liniştesc pe oamenii de acolo, pentru că pe noi nu ne interesează momentul alegerilor. Pe noi ne interesează ca Oltchim să funcţioneze şi să devină compania puternică care a fost odată. Vă spun sincer că nu există altă soluţie decât aceasta pe care o punem noi în aplicare. Premierul Ponta mi-a mărturisit că se culcă cu gândul la Oltchim şi se trezeşte cu gândul la Oltchim. Nu vom lăsa combinatul Oltchim să se aleagă praful de el, aşa cum vor alţii!” – a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU