Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NEWS ALERT: Traian Băsescu, amendat pentru discriminarea romilor nomazi

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, luni, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că „mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”. Preşedintele a primit o amendă de 600 lei pentru declaraţiile făcute pe tema romilor nomazi.

Aflat într-o vizită oficială în Slovenia, pe 3 noiembrie 2010, Traian Băsescu a fost întrebat de o jurnalistă slovena în legătură cu măsurile luate de autorităţile române în privinţa romilor. Iată declaraţiile preşedintelui:
basescu tigani 2
„Dar mai avem o problemă, care de asemenea trebuie spusă. Şi care face destul de dificilă integrarea romilor nomazi. Foarte putini vor să muncească, mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Iar dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi şi problemele pe care le avem noi în a înţelege etnia, nu vom găsi soluţia problemei. Eu am fost primar şi am oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră în jurul Bucureştiului. Nu le-a plăcut. Au plecat în alta parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea pe care o aveau, la salubrizare. Deci problema romilor nomazi trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limitam numai la a spune ce trebuie să facem noi, dar nu şi ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema”.