Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NASA a trimis o sondă care va studia planeta Marte

Racheta Atlas V care transporta sonda Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) a fost lansată luni, la ora 18.28 GMT (20.28, ora României), de la baza aeriană Cape Canaveral din statul american Florida. Naveta va călători aproximativ opt luni pentru a ajunge pe Planeta Roşie. Sonda va studia atmosfera corpului ceresc pentru a afla cum a ajuns Marte o planetă lipsită de viaţă. Misiunea navetei se va întinde pe o perioadă de zece luni şi a costat aproape 700 de milioane de dolari.

Maven va studia atmosfera înaltă şi ionosfera, dar şi interacţiunile cu Soarele şi vânturile solare. „Misiunea Maven este un pas important în rezolvarea enigmei privind mediul înconjurător din trecutul şi prezentul lui Marte”, a declarat John Grunsfeld, administrator adjunct al NASA.

Oamenii de ştiinţă cred că, acum patru miliarde de ani, pe Marte a existat apă suficientă pentru a susţine viaţa la nivel de microorganisme. Savanţii presupun că atmosfera marţiană s-a pierdut pur şi simplu în spaţiu, după ce scutul magnetic al planetei s-a dezactivat, din cauze încă necunoscute. De vină, spun ei, ar putea fi Soarele.

Enigma Planetei Roşii ar putea fi elucidată pe baza datelor care vor fi adunate de Maven, consideră experţii NASA. Sonda, care a costat nu mai puţin de 671 milioane de dolari, va ajunge pe orbita lui Marte anul viitor, în septembrie.