Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mircia Gutău este liber

DECIZIE. Începând de miercuri, 14 septembrie a.c., de la ora 17.00, Mircia Gutău este un om liber. Cei trei judecători de la Tribunalul Turnu Severin s-au pronunţat, respingând recursul formulat de DNA împotriva primei decizii de punere în libertate a lui Mircia Gutău. Calvarul fostului primar a luat sfârşit. El a fost pus în libertate în momentul în care hotărârea Tribunalului Turnu Severin a ajuns la penitenciar. Mircia Gutău a executat efectiv 2 ani de detenţie, el fiind condamnat la 3 ani şi jumătate pentru luare de mită. Cazul a făcut mare vâlvă în vara anului 2006, când viceprimarul de atunci Nicolae Dicu a fost prins în flagrant de procurorii DNA primind 20.000 euro de la denunţătorul Crinu Popescu. Deşi pe parcursul etapelor juridice, s-a demonstrat totala neimplicare a primarului Mircia Gutău şi mai multe instanţe de judecată din ţară l-au considerat nevinovat şi l-au achitat, pe motiv că fapta nu există, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la trei ani şi jumătate.

Recursul declarat de DNA împotriva deciziei de punere în libertate a fostului nostru primar Mircia Gutău s-a judecat miercuri, 14 septembrie a.c. la Tribunalul Turnu Severin, cu începere de la ora 13.00. Procesul a durat 25 de minute, timp în care atât acuzarea, cât şi apărarea şi-au expus pledoariile. În discursul său, Mircia Gutău s-a arătat încrezător în justiţia din România, adăugând: „Astăzi este Ziua Crucii şi n-aş putea să mint într-o astfel de zi. Sunt nevinovat şi voi demonstra acest lucru. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că de acum încolo voi fi alături de familia mea, de prietenii mei. De-a lungul detenţiei mele, am avut un comportament exemplar, am ieşit la muncă încă din prima zi şi m-am achitat de toate sarcinile ce mi s-au dat. Am executat două treimi din pedeapsă şi am tot dreptul să cer eliberarea mea”. Procurorul DNA şi-a spus lecţia învăţată, repetând că Mircia Gutău nu-şi recunoaşte faptele pentru care este acuzat, dar şi că acesta are antecedente penale, cu referire la procesul locurilor de joacă, unde nu s-a pronunţat nicio sentinţă. Pentru procurorul DNA, prezumţia de nevinovăţie nu există şi din exprimarea invocată drept motiv de recurs se poate vedea răutatea şi răzbunarea procurorilor DNA împotriva lui Mircia Gutău.

În replică, fostul primar a spus că, din câte ştie el, un om nu poate avea antecedente decât dacă este condamnat definitiv, ori nu este cazul lui. Completul de judecată format din trei judecători, preşedinte Popescu Cristian Bogdan, Uliu Romică George, Nicolae Mirela Daniela, s-a retras pentru pronunţare. După mai bine de o oră de aşteptare a venit şi vestea cea mare: Mircia Gutău este, în sfârşit, liber! Judecătorii au respins recursul DNA, iar fostul nostru primar a fost pus în libertate.

„Voi lua o pauză” – Mircia Gutău

La ieşirea din penitenciar, acolo unde a fost aşteptat de familie, jurnalişti şi zeci de râmniceni, Mircia Gutău a declarat:

„Am făcut închisoare nevinovat. A fost o luptă între preşedintele Traian Băsescu şi justiţie şi de această dată a câştigat justiţia. Bănuiesc că va câştiga şi Traian Băsescu până la urmă. Spun acest lucru deoarece, de-a lungul procesului meu, 15 judecători din România au spus că fapta nu există, începând de la prima judecătoare de la Bucureşti care mi-a spus că nu există nici măcar un indiciu pentru a fi condamnat. Continuând cu procesele pe fond unde am fost achitat la Curtea de Apel Constanţa pentru inexistenţa faptei, iar la Curtea Supremă doi judecători m-au condamnat, iar unul m-a achitat pentru inexistenţa faptei. Acum voi lua o pauză pentru că am lipsit doi ani de acasă şi vreau să stau alături de soţie şi copii. Dar peste o lună de zile voi face dezvăluiri importante. Deocamdată nu voi mai intra în politică. Deocamdată, dar nu spun niciodată nu.

Am citit foarte mult în această perioadă şi mi-a plăcut foarte mult o poezie spusă de Maica Tereza în care te sfătuia să nu renunţi niciodată. Luptă chiar şi atunci când toţi cred că vei renunţa. Să fii domn e o întâmplare, să fii om e lucru mare. Eu am fost şi domn, dar şi om atunci când a fost cazul. Sunt convins că adevărul va ieşi la iveală. Am demonstrat că sunt un om demn, deşi am făcut închisoare nevinovat” – ne-a declarat Mircia Gutău.

În jurul orei 19.30, Mircia Gutău a ajuns în Rm. Vâlcea, la ştrandul din Ostroveni, acolo unde era aşteptat de peste 1.000 râmniceni. Printre ei, i-am putut remarca şi pe câţiva lideri ai PDL, printre care Dorel Jurcan, Ştefan Prală, Cosmin Constantinescu, Ionela Bâcă, consilierii locali Maria Bercea, Maria Preda, Alina Tîrlea, Cornelia Negrea, Ilie Amza, Dumitru Ţârdea, Doru Filip. De asemenea, au mai venit Daniela Ştefoane, Valentin Iliescu, Violeta Niţescu şi Aurel Simion. Din opoziţie, i-am putut remarca doar pe primarul din Vlădeşti, Sorin Ghiţă, alături de fiul lui. Din păcate, deşi nu ne-am fi aşteptat, de la întâlnirea cu Mircia Gutău au lipsit personalităţi marcante din PDL, oameni care, pe vremuri, spuneau despre fostul primar că le este mentor politic şi spiritual.

ROMEO POPESCU