Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ministrul Economiei vine la Oltchim

Andrei Gerea a promis că în 2 săptămâni va ajunge pe platformă

SPERANŢE. Noul ministru al Economiei, Marius Gerea, le-a promis reprezentanţilor judeţului Vâlcea, că, în două săptămâni, va veni pe Platforma Chimică de la Oltchim pentru a aprofunda problema combinatului şi a discuta cu angajaţii.

Miercuri, 23 octombrie, la Ministerul Economiei a avut loc o întâlnire extrem de importantă, la care au participat toţi factorii de decizie din Vâlcea şi Argeş, precum şi parlamentarii celor două judeţe, sindicaliştii, administratorii judiciari şi administratorii speciali de la Oltchim. Cazul dezbătut a fost, evident, cel al combinatului de la Rm. Vâlcea şi al Rafinăriei de la Piteşti, autorităţile celor două judeţe mergând cu jalba-n proţap la noul ministru al Economiei, liberalul Andrei Gerea, cu scopul precis de a-l convinge să salveze platforma chimică.

Toţi cei prezenţi şi-au expus punctul de vedere şi au prezentat situaţia de fapt a Oltchimului. „I-am spus ministrului Gerea că administratorii judiciari nu şi-au făcut treaba până acum şi am cerut demisia acestora. Ministrul mi-a mărturisit, după şedinţă, că nici el nu este mulţumit de ceea ce au făcut până acum administratorii judiciari. Situaţia este critică la Oltchim şi este îngrijorător că nu s-a găsit niciun cumpătător până acum şi nici capital de lucru. Ministrul Grerea ne-a spus că a mers la bănci să obţină 15 milioane de euro pentru a începe producţia la Oltchim. Mai mult, o altă măsură luată este aceea de a face un material pe care l-a trimis la toate ambasadele, în speranţa că se va găsi un investitor strategic. Sincer, îmi dă încredere faptul că noul ministru al Economiei doreşte preluarea Rafinăriei de la Bradu de la OMV, dar şi ca noul investitor de la Oltchim să preia combinatul şi rafinăria pentru a funcţiona în sistem integrat. Este îmbucurător că nu are înclinaţii spre PCC” – ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, după ce a participat la şedinţa de la Ministerul Economiei.

Buican: „Ministrul Economiei este direct interesat să rezolve problema Oltchim”

La această întâlnire a avut loc şi o premieră. Pentru prima dată de când au început problemele la Oltchim, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, s-a arătat interesat de soarta combinatului vâlcean. El a fost prezent la întâlnirea de la Ministerul Economiei şi, chiar dacă nu a scos nicio vorbă, prezenţa lui acolo a contat măcar la capitolul imagine. După şedinţă, el ne-a declarat: „Părerea mea este că domnul ministru Gerea este persoana cea mai indicată să se implice în problema Oltchim, mai ales că este parlamentar de Piteşti şi este direct interesat să rezolve problema, pentru că asta îşi doresc şi alegătorii săi. Acest lucru s-ar putea să fie decisiv, în mod pozitiv, pentru Oltchim”.

Dacă deputatul Buican nu a scos niciun cuvânt la şedinţă, nu acelaşi lucru îl putem spune despre colegul său, senatorul PNL Dan Niţu. Acesta a ridicat câteva probleme de bun-simţ, el susţinând că fără o infuzie de capital, care să pornească instalaţiile de la Oltchim, este greu de crezut că vor veni investitorii puternici. Mai mult decât atât, Dan Niţu s-a legat de preţul enorm pe care Oltchim îl plăteşte la CET Govora pentru energia electrică, fiind cu 30% mai mare decât preţul normal de pe piaţă.

În final, parlamentarii şi factorii de decizie din judeţul Vâlcea au plecat cu promisiunea ministrului Economiei, Andrei Gerea, că, în două săptămâni, va veni în vizită la Oltchim.