Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Microcipare și vaccinare a câinilor, gratuită în Laloșu-Vâlcea!

Laloșu se alătură protocolului prin care toti cainii cu proprietar vor fi microcipati, vaccinati antirabic si înregistrati gratuit !

„In conditiile in care, la nivel national, datorita conditionarii prin lege a vaccinarii antirabice (gratuita) de microciparea si inregistrarea cainelui (cost suportat de proprietar), rata vaccinarii antirabice a cainilor cu stapan a scazut cu peste 50%, Laloșu va fi a II a localitate din judet in care microciparea, inregistrarea si vaccinarea antirabica vor fi efectuate gratuit pentru toti cainii cu proprietar. Prin natura pozitionarii geografice, mare parte din localitatile judetului au in vecinatate paduri sau alte zone frecventate de animale salbatice (in special vulpi), ceea ce reprezinta un risc ridicat privind rabia – boala fatala in cazul transmiterii la om. Acest risc este dublat in cazul nevaccinarii cainilor, deoarece acestia, venind in contact cu animalele infestate pot transmite aceasta maladie omului.

Asociația ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice” Turda, împreună cu asociația parteneră, Tasso e.V. Germania, a încheiat un protocol cu Primăria Laloșu, prin domnul primar Nicu Constantin și ”Cabinetul Medical Veterinar 112vet Laloșu – Vâlcea ”sprijiniți de Asociatia „a doua sansa” – Rm. Valcea, în baza căruia desfășoară in luna ian-feb 2017 o campanie de înregistrare, microcipare și vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân de pe raza localității Laloșu – jud. Valcea.

Acțiunea este gratuită pentru cetățeni, aceștia economisind sume importante de bani. Costurile campaniei au fost suportate în întregime de către R.E.A.D.C. Turda și Asociația parteneră, Tasso e.V. Germania, manoperele fiind efectuate de medicii veterinari ai ”Cabinetului Medical Veterinar 112vet Laloșu – Vâlcea” – Dr. Adela BOTORAN si Dr. Valentin ANGHELOAIA, sprijiniți de Asociatia „a doua sansa” si Primaria Comunei Laloșu.

Măciuca este prima localitate din județ în care a fost realizat acest protocol încă de anul trecut, campania continuând și anul acesta, cu ajutorul prelungirii colaborării dintre noul primar Mugurel Mărcoianu cu asociațiile partenere și medicii veterinari, fiind aceeași care au contract de prestări servicii sanitar-veterinare cu DSV Vâlcea în ambele localități.

R.E.A.D.C. oferă cetățenilor: microciparea gratuită a câinilor, o plăcuță reflectorizantă, care se montează la zgardă, pe care sunt scrise seria și numărul de telefon al centralei permanente și serie de identificare a animalului, legitimație de membru al asociației, cu datele proprietarului și ale animalului, și monitorizarea animalului prin centrala telefonică permanentă. In plus, au fost si vaccinati, fiind totodata si campanie de vaccinare antirabica potrivit Programului Strategic National.

În același timp, desfășurăm și o campanie de educare a elevilor din clasele I-IV, având ca suport ”Abecedarul Educativ”, editat și distribuit gratuit. Elevii sunt informați de unde pot să cumpere/adopte un animal de companie, ce trebuie să ia în calcul înainte de a opta pentru o rasă de câine, de ce trebuie să consulte un medic veterinar, cum să îngrijească animalele de companie, și ce responsabilități au în momentul în care dețin un animal de companie, atât din punct de vedere sanitar veterinar, cât și din punct de vedere administrativ. Totodată, insistăm și asupra obligațiilor pe care le au în timpul plimbărilor cu câinii.

Unul dintre scopurile acestor prezentări este informarea elevilor cu privire la rabie. Oferim amănunte despre această boală și riscurile ei, subliniind faptul că se poate transmite de la animal la om, și atenționăm elevii în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le ia pentru siguranța lor.

De asemenea, abordăm și obligativitatea de microcipare și înregistrare și vaccinare a tuturor câinilor cu stăpân, precum și beneficiile marcării optice a animalelor cu proprietar, și măsurile indicate în cazul găsirii unui astfel de animal.

O acțiune de acest fel s-a desfășurat în Delta Dunării, în localitățile Sfântu Gheorghe, Sulina, C.A. Rosetti, și este în curs de derulare în Samova și Nalbant. Campania a venit în sprijinul turiștilor și al localnicilor din comună, deoarece câinii cu stăpân nu au mai fost vaccinați de mai mulți ani, iar astfel riscul de infecție cu virusul rabic (turbare) este foarte ridicat, constituind un mare pericol pentru sănătatea publică.

Primul oraș în care R.E.A.D.C. și-a oferit serviciile gratuit a fost Câmpia Turzii, jud. Cluj. Timp de trei ani consecutiv, am înregistrat, microcipat și vaccinat toți câinii cu stăpân din localitate. Ca urmare a acestei acțiuni, nici un câine înregistrat în baza noastră de date nu a fost abandonat și astfel s-au redus cheltuielile de la buget alocate adăposturilor.

Activitățile noastre au preîntâmpinat obligaţiile stabilite prin legea care impune microciparea animalelor şi sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă, în caz contrar fiind pasibile amenzi usturătoare (400lei/caine necipat/nevaccinat, ajungand pana la 5.000 lei pentru cei cu foarte multi caini necipati/nevaccinati).

Contact parteneri implicați:

www.readc.ro Marin Bleidner – 0364 887 660 / 0049 15115197651

www.112vet.ro Dr. Valentin Angheloaia – 0720112838

Dr. Adela Botoran 0722266701

www.adouasansa.go.ro Puican Iulian – 0722923889

Pe viitor intentionam sa extindem colaborarea in aceasta zonă si avem in vedere o campanie de sterilizare gratuita a cainilor si pisicilor de rasa comuna (un program similar celui derulat in trecut in orasul Babeni), deoarece solutia privind reducerea numarului de animale fara stapan se gaseste in curtea detinatorilor de caini si pisici, acestia reprezentand o sursa continua de abandon a generatii si generatii de pui nedoriti.” se arată în comunicatul emis de asociaţie.