Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mâine se termină „norocul” cazinourilor

Industria jocurilor de noroc primeşte o lovitură puternică. Guvernul va adopta joi, 5 octombrie a.c., o ordonanţă prin care taxele sunt dublate şi se introduce o garanţie de 1 milion de euro pentru toate firmele din domeniu. În acelaşi timp, în Parlament înaintează cu rapiditate şi legea care vrea să mute la periferia oraşelor toate cazinourile şi casele de pariuri.

În România, numărul celor dependenţi de jocurile de noroc este estimat de autorităţi la 100.000 de persoane. În realitate, nimeni nu ştie câţi au căzut în patima păcănelelor. Este şi motivul pentru care Guvernul şi Parlamentul pregătesc noi legi care să restricţioneze accesul la aceste jocuri.

Proiectul de lege din Parlament prevede ca sălile de jocuri de noroc să dispară cu totul din localităţile mici, care au sub 5.000 de locuitori. Iar la oraşe, nu poate exista mai mult de una la 20.000 de oameni. Asta înseamnă că în Constanţa, spre exemplu, unde sunt 300.000 de locuitori, vor exista maximum 15 săli de jocuri sau case de pariuri. Aceste restricţii urmează să fie supuse votului în Camera Deputaţilor. Până atunci, Guvernul va impune propriile restricţii industriei jocurilor – taxe mai mari şi o garanţie de 1.000.000 de euro pentru toate firmele din domeniu.

În sedinţa de Guvern de luni, premierul a acuzat presiuni făcute din partea unor reprezentanţi din industria jocurilor de noroc pentru a fi stopate noile prevederi. Marcel Ciolacu, premierul României: „Nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor şi joi vom da OUG prin care toţi operatorii vor fi obligaţi să aibă sediul fiscal în România”.

Jocurile loto 6/49 şi pronosport nu vor fi afectate de noile legi. În jur de 3 miliarde de lei încasează statul anual din acest domeniu de activitate. În 2022, românii au lăsat 12 mld. lei în ca­zinouri, săli de jocuri de noroc şi la pariuri.