Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Maidanezii au intrat în vizorul prefectului

CONTROVERSE. Scandal mare la Prefectura Vâlcea. Aşa-zişii iubitori de animale s-au luat la harţă cu prefectul Petre Ungureanu şi primarii câtorva localităţi vâlcene: Râmnic, Bujoreni, Băbeni, Olăneşti şi Călimăneşti. Reprezentanţii comunităţilor locale încearcă să stopeze înmulţirea maidanezilor şi evitarea cazurilor în care cetăţenii sunt muşcaţi de câinii fără stăpân. Membrii asociaţiilor pentru protecţia animalelor şi unii cetăţeni, iubitori de animale, spun NU acestui proiect, oferind astfel patrupedelor maidaneze drepturi mult mai multe decât ale semenilor. De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului,  au fost raportate 120 de cazuri de persoane atacate de maidanezi, toate având nevoie de îngrijiri medicale. În Râmnic, 46 de cetăţeni au ajuns la Urgenţe, alţi 20 s-au ales doar cu sperietura. Prefectul, care a rezolvat deja toate celelalte probleme ale judeţul, promite că o va  rezolva şi pe aceasta printr-un ordin de prefect.

Prefectul Petre Ungureanu a organizat vineri, 23 iulie, cea de-a opta sesiune de informare şi comunicare din cadrul proiectului “Instituţii publice din judeţul Vâlcea – Parteneriat pentru o misiune comună”. Acţiune care  a avut ca temă găsirea unor soluţii de către autorităţile judeţului pentru diminuarea numărului de maidanezi de pe teritoriul judeţului, prin  întocmirea unui plan judeţean pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

La întâlnire au participat primarii localităţilor Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Băbeni, Olăneşti şi Bujoreni, Florinel Constantinescu, directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare Vâlcea şi reprezentanţii Asociaţiei pentru protecţia animalelor,,A doua şansă”.

După prezentarea legislaţiei în domeniu, directorul Florinel Constantinescu a atras atenţia asupra faptului că fără o strategie naţională de combatere a fenomenului, toate iniţiativele şi hotărârile administraţilor locale vor fi lipsite de rezultate semnificative, mare parte din ele fiind sabotate de asociaţiile pentru protecţia animalelor. Asociaţii care nu fac nimic pentru ocrotirea animalelor, dar dau cu gura şi fac sesizări la poliţie împotriva primarilor. „Există legislaţie în domeniu care specifică destul de clar procedura care trebuie urmată de administraţiile locale. Câinii colectaţi sunt cazaţi în adăposturi special amenajate şi examinaţi de medicul de specialitate. Cei diagnosticaţi cu boli incurabile trebuie eutanasiaţi, ceilalţi trebuie sterilizaţi. Termenul de cazare prevăzut de lege este de 7 zile. În primele două zile pot fi revendicaţi de stăpâni, nu pot fi adoptaţi de persoane fizice şi juridice, respectiv de asociaţiile pentru protecţia animalelor. După şapte zile, dacă nu sunt revendicaţi pot fi eutanasiaţi”.

Primarul Râmnicului a propus Asociaţiei „A  doua şansă” să preia adăpostul de câini de la Feţeni, dar a fost tratat cu refuz

Primarii reclamă faptul că în actuala conjunctură economică nu mai au bani pentru cazarea maidanezilor, mai ales că numărul acestora este în continuă creştere din cauza patrupedelor aruncate în oraşele vâlcene de primarii judeţelor limitrofe. Primarii au acuzat ONG-urile de profil că fac doar gură, dar refuză să se implice în administrarea adăposturilor. „Personal, nu sunt de acord cu eutanasierea. Cel mai important lucru pe care eu l-am solicitat a fost rezolvarea problemei câinilor agresivi. Câinii fără stăpân nu au ce să caute în libertate pe străzile oraşului, mai ales cei agresivi care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Am avut nenumărate discuţii cu asociaţiile pentru protecţia animalelor, dar nu vor să se implice. Le-am dat adăpostul să-l administreze cu tot cu sursa de finanţare, dar dânşii vor să fie doar paznici, să stea în spatele nostru şi să vegheze la respectarea legislaţiei. Nu vor să-şi asume nici colectarea câinilor şi asta pentru că nu vor să-şi asume nicio responsabilitate. Nu noi trebuie să strângem câinii de pe stradă şi dumneavoastră să staţi paznici în spatele nostru. Discut de o jumătate de an cu domnul Puican. Am oferit asociaţiei pe care o reprezintă adăpostul de câini de la Feţeni, cu tot cu dotarea materială, inclusiv cu personal şi sursa financiară, ca să poată gestiona aceste acţiuni şi să aibă o responsabilitate mai mare. Când am făcut propunerea aceasta, discuţia s-a încheiat. Ori nu mi se pare corect când eu fac eforturi, când tot oraşul face eforturi, asociaţia spune: nu, eu vreau să fiu doar paznic, vreau să te verific, nu să particip direct la a face ceva pentru comunitate. Eu ştiu că scopul acestor asociaţii nu este să verifice, ci să facă ceva pentru comunitate. Nu există niciun angajat al ADP care să nu-şi fi luat borcane şi pungi cu apă în cap sau bătaie de la locatari. Trebuie să meargă pe stradă însoţiţi de jandarmi. Vă spun foarte clar că nu voi accepta să las în libertate câini agresivi, numărul lor a crescut foarte mult şi trebuie să-l reducem măcar la 30%. Oamenii sunt pur şi simplu terorizaţi de ei, ba din cauza muşcăturilor, ba a zgomotului. Avem sute de sesizări în acest sens şi trebuie să găsim rapid o soluţie. De aceea vă rog, sunteţi mai mulţi, hai să găsim împreună soluţii, accept orice soluţie, numai că niciodată nu o să accept ca un câine agresiv să fie lăsat înapoi în stradă” – a declarat primarul Râmnicului, democratul Romeo Rădulescu.

Primarii localităţilor Bujoreni, Călimăneşti şi Olăneşti au declarat că nu mai au nici bani nici spaţiu pentru menţinerea adăposturilor în condiţiile actuale. Numărul câinilor ,,vărsaţi din maşinile vecinilor” este foarte mare, iar ONG nu vor să se implice.

Iulian Puican, preşedintele Asociaţiei de Protecţie a Animalelor “A doua şansă“, a făcut ce ştia mai bine: a dat din gură, iar când a venit vorba să-şi asume măcar o parte din responsabilităţi a dat înapoi. Puican preferă ipostaza de paznic al angajaţilor de la DADP şi nu să  administreze un adăpost. Şi ca să fie sigur de reuşită şi-a adus şi un grup de susţinători la fel de fanatici şi de rupţi de realitate ca şi el.

Maidanezii, epuraţi prin ordin de prefect

După discuţii aprinse, prefectul Petre Ungureanu a pus capăt scandalului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că va da un ordin de prefect care să mulţumească ambele tabere.

„În calitate de reprezentant al Guvernului, mă văd nevoit, atunci când legea îmi solicită şi situaţia îmi impune, să iau măsuri. De aceea eu nu pot să mă las pradă nici sentimentelor, pentru că iubesc foarte mult câinii şi nici nu pot să mă las pradă resentimentelor celor care îşi manifestă ura faţă de câini. Trebuie să fiu imparţial ca tot românul. De aceea, inclusiv legislaţia europeană ne impune şi posibilitatea administraţiilor locale, statului în general, să intervină atunci când consideră că o problema anume, în speţă problema câinilor fără stăpân, devine una generală şi periculoasă pentru siguranţa cetăţeanului. Trebuie să facem împreună, la nivelul Colegiului Prefectural, un ordin care să rezolve această problemă. O voi face cu gândul pe care vi-l transmit acum, că nimic din ceea ce este în legislaţia europeană, în cea specifică şi în cea generală, nu va fi folosit”, a precizat prefectul Petre Ungureanu. Prefectul a specificat că ia această măsură ca urmare a numărului mare de sesizări postate pe adresa prefecturii în care cetăţenii reclamă agresivitatea maidanezilor, dar şi tulburarea liniştii publice.

DANA NEDESCU