Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MAE reacţionează după mesajul audio privind revendicarea răpirii românului din Burkina Faso

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune a transmis o înregistrare audio difuzată de agenţia Al-Akhbar că îşi asumă răpirea românului din Burkina Faso, în data de 4 aprilie, şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Ministerul de Externe, prin celula de criză, a informat că verifică veridicitatea mesajului audio.

„Celula de criza interinstituțională care gestionează situaţia cetățeanului român răpit în Burkina Faso, constituită conform „Metodologiei de comunicare şi acțiune pentru instituțiile şi autoritățile cu responsabilităţi în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflaţi în afara teritoriului României”, aprobata de CSAT în ședința din data de 3 aprilie 2013, analizează ştirea de presă cu privire la mesajul audio privind-ul pe cetățeanul român.

Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio.

Celula de criza interinstituțională convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele şi metodele specifice de acțiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT.

De asemenea, Celula de criza interinstituțională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaționali ai României” informează MAE print-un comunicat emis în această dimineaţă.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane. El are şi cetăţenie franceză.