Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

“M-am săturat, nu mai fac politică!”

• interviu cu Mircia Gutău, luat în clădirea Tribunalului Vâlcea

Fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, a fost adus luni, 27 septembrie a.c., la Tribunalul Vâlcea. Acesta a fost citat în calitate de recurent într-un proces penal intentat de familia Monu în legătură cu două autorizaţii de construire emise de Primăria Municipiului Rm. Vâlcea. Este vorba de construirea unui imobil de locuinţe pe strada Buna Vestire de către firma S.C. Montana NS SRL, autorizaţiile de construcţii date de Primărie fiind contestate în instanţă de către Mircea şi Lucia Monu, precum şi de alţi locatari din zonă, deşi aceştia şi-au dat în prealabil acceptul notarial pentru ridicarea clădirii. Alături de Mircia Gutău, în acest proces mai sunt implicaţi secretarul primăriei Toma Mihăiescu, Liliana Mihăilescu –  şefa Direcţiei Urbanism din cadrul Primăriei Râmnicului, Cristian Jinaru – director Direcţia Urbanism, Investiţii şi Licitaţii din Primăria Râmnicului, Avram Veronica – şef Serviciu Juridic din cadrul Prefecturii Vâlcea, precum şi prefectul de atunci Anuţa Handolescu. Trebuie menţionat că procesul este în stadiul de recurs, instanţa de judecată din Vâlcea stabilind un alt termen la cererea apărătorilor şi a procurorilor. Cu bunăvoinţa şi prietenia preşedintelui Tribunalului Vâlcea – Petre Dinescu şi a preşedintelui completului de judecată – Dănuţ Mitră, am reuşit să dialogăm cu prietenul râmnicenilor, încă primarul multor locuitori ai municipiului Rm. Vâlcea. Menţionăm că din motive ce ţin de supărările intervievatului şi cuvintele grele ce sunt determinate de starea sa nefirească, am procedat la eliminarea expresiilor, afirmaţiilor şi acuzaţiilor aduse celor pe care-i consideră vinovaţi de starea sa actuală.

ROMEO POPESCU

Rep.: Domnule primar – pentru că vă considerăm tot primar – ştim de ce sunteţi aici, la Rm.Vâlcea. Vă simt supărat şi nemulţumit. Care-i motivul, pentru care, altădată, când aţi mai fost la acest proces, nu aveaţi o astfel de stare?

M.G.: Nu văd de ce aş mai fi relaxat sau liniştit. Acum mă aflu în detenție, transferat la Turnu Severin. Am plecat acolo, ca să fiu mai aproape de procesul cu locurile de joacă. Sunt adus pe cursă şi se face o săptămână de zile, de aici, de la Rm.Vâlcea, la Severin. Acum, pentru că aşa este procedura, trebuie să particip la un proces aiurea, cu un cetățean numit Mircea Monu. Nu ştiu unde-i vina mea şi care este participaţiunea infracțională. Mă plimbă domnul Monu ăsta, degeaba. Eu ştiu că am respectat legea, ca de altfel toate comisiile care i-au acordat autorizaţiile pe care le incriminează. Nu ştiu dacă se bucură de ce îmi face, dar va trebui să se gândească şi la finalul procesului. Mă simt umilit, purtând cătuşele, mă simt batjocorit, ţinut în dube, plimbat prin instanţe, alături de infractori adevăraţi şi periculoşi. Dar asta este…

• Rep.: Cum merge procesul de la Tr. Severin?

• M.G.: Greu. Încă nu au fost audiaţi toţi inculpaţii şi toţi martorii. Procesul este de durată. Nici aici nu văd ce prejudiciu am adus primăriei. Nu există reclamaţia instituţiei, nu există prejudiciu adus ei, există doar supoziţii şi prostii. Madam Buşe a venit în instanţă să ne acuze, afirmând că ştie, tot ce susţine, de la soţul ei, decedat. Să fim serioşi. Despre morţi numai de bine, dar nici să tragem ponoasele pentru nişte nimicuri. (…) Expertiza pusă de instanţă a arătat că Ninel Georgescu, prin cumpărarea locurilor de joaca din import, a câştigat numai 800 de milioane lei vechi. Dar se ţine cont că locurile de joacă din import sunt mai solide şi de lungă durată decât ale noastre, făcute în ţară? Ştiţi că s-au rupt câteva aparate de joacă românești, în multe oraşe din ţară şi au murit sau au fost mutilaţi copii nevinovaţi? Procurorul DNA a făcut o stupidă comparaţie între preţul aparatelor bulgăreşti cu preţul celor fabricate în ţară. Nu este posibil aşa ceva. Dar, uite, la noi merge, mai ales când este să acuzi un primar de succes!

• Rep.: Acum, după atâta timp de când vă aflaţi în detenţie, aţi putut contura imaginea celui care v-a fost duşmanul sau duşmanii ce au reclamat la DNA?

• M.G.: Nu mă mai gândesc la asta, că mă seacă la suflet. Intuiesc cine îmi sunt “prietenii” şi le doresc să aibă şi ei suferinţele mele şi nefericirea de a sta după gratii. Am ieşit la muncă, câştig 15 zile la lună şi sper că la anu’, prin luna august, să vin acasă. În procesul de la Severin, chiar dacă este şi acesta dirijat din umbră, nu pot lua o condamnare mai mare ca asta pe care o execut. Şi pedepsele se vor contopi.

• Rep.: Nu puţini sunt aceia care afirmă că în spatele arestării dvs. stă preşedintele Traian Băsescu şi chiar Elena Udrea. Credeţi asta?

• M.G.: Mă provocaţi şi nu ştiu dacă fac bine răspunzând la întrebare. (…) Îmi este frică de situaţia mea, dar cum pot să-mi înfrâng simţirea? L-am ajutat cât am putut, am făcut din organizaţia vâlceană un model de urmat, i-am fost de-a dreapta oricând a solicitat. Nu e recomandat să îi fii prieten lui Băsescu.

• Rep.: Parcă ar trebui lămurită afirmaţia asta.

• M.G.: Traian Băsescu are un comportament diferit, pentru prieteni şi duşmani. Nu ştiu cum procedează cu duşmanii, dar cu prietenii are o problemă. Cred că e mai bine să-i fi duşman, decât prieten. Studiaţi-i comportamentul şi vă puteţi convinge. Acum, i-a făcut-o lui Blaga, după cum i-a făcut-o şi lui Solomon, și mie şi primarului de la Baia Mare – Cristian Anghel. După alegerile din 2000, după ce l-a săpat pe Petre Roman, din poziţia de director al campaniei lui, l-a executat şi i-a luat funcţia. Mai apoi, arătându-şi “recunoştinţa”, l-au părăsit toţi cei care l-au ajutat. Pe Stolojan l-a săpat, ca să-i ia locul, cu Tăriceanu, în Alianţa DA, s-a aflat în relaţii bune numai două săptămâni, pentru ca în 2005 să decidă că vrea organizarea de alegeri anticipate, cu intenţia ascunsă de a se debarasa complet de prietenii de la PNL. Era incomodat de Mona Muscă ce crescuse în simpatia electorilor, dar şi pentru că îl depăşise în sondaje. A executat-o, cu ajutorul CNSAS. Unde sunt acum: Andrei Pleşu, Theodor Stolojan, Cozmin Guşă, soţii Săftoiu sau Lavinia Şandru? Astea sunt lucrurile care m-au făcut să înţeleg că Traian Băsescu se scutură de toţi cei care l-au ajutat să devină mare, însă, când are interese, alungă primejdia de lângă cei ce îi vizează drept corp ansamblu slujnicesc. Toţi sunt corupţi, toţi i-au devenit incomozi, nimic, însă, despre Falcă, finul său (…)

• Rep.: Ce veţi face după ce veniţi acasă? Vă mai interesează politica?

• M.G.: Categoric, numai afaceri. Mă las de politică. M-am săturat, nu mai fac politică. Soţia mea câştigă foarte bine şi dacă la veniturile ei mai adaug şi eu câte ceva este foarte bine. De ce să cheltui banii familiei, cum am mai făcut-o, pentru… cine? Nu există recunoştinţă în politic şi dacă nu ştii tu să-ţi determini recunoştinţa, totul este degeaba. Voi ajuta orice candidat la primărie, pe care-l ştiu cu dragoste pentru Râmnic şi administraţia locală, oferindu-i parte din notorietatea mea şi total cunoştinţele de management al localităţii. Sunt dezamăgit de prieteni şi prietenii!

• Rep.: Simţiţi ataşamentul râmnicenilor, ca la început, când eraţi la Colibaşi?

• M.G.: Formidabil, asta am vrut să spun acum. Îmi este dor de ei, chiar şi de cei care erau supăraţi pe mine, mi-e dor de străzile oraşului, de parcuri, de Olt şi Olăneşti… mi-e dor de tot. De prieteni, de duşmani, de pensionarii mei, de copii nefericiţi, de bătrânii neajutoraţi. Mulţi sunt aceia care-mi scriu la penitenciar şi niciunul nu este căruia să nu-i răspund. Ştiu tot ce se întâmplă în oraş, ştiu cum arată străzile, oamenii semnalându-mi starea acestora. Nemulţumirile lor. Ştiu tot ce se întâmplă oriunde, dar nu şi la fostul partid din care am evadat chiar şi sufleteşte. Nu reproşez nimănui că la eforturile mele de promovare şi afirmare îmi răspund cu ignorarea mea şi a stării sufleteşti. Nu ştiu cum să fac să afle că nu mă mai interesează nici să ştiu că există. (…)

• Rep.: Ce mesaj vreţi să transmit vâlcenilor? Redeveniţi optimistul pe care l-am cunoscut în libertate şi chiar în detenţie.

• M.G.: Sigur, am să-mi revin. Supărarea pleacă de la domnul Monu, acela ce mă târâie prin procesele unde nu va avea câştig de cauză. Spuneţi-le râmnicenilor că îi iubesc, că mi-e dor de ei şi că nu i-am uitat. Seara, câteodată, rememorez evenimente, situaţiile plăcute sau neplăcute, întâlnirile cu cetăţenii, prietenia oamenilor necunoscuţi, şpriţurile cu prietenii, dialogul cu ziariştii locali… cu toată lumea ce a însemnat ceva în sufletul şi viaţa mea.

• Rep.: Multă sănătate, domnule primar, şi vă asigurăm de toată prietenia noastră şi a colegilor de presă. Vă mulţumesc.