Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lichidaţi maidanezii şi salvaţi speciile pe cale de dispariţie!

SOLUŢII, NU DISCUŢII. Sute de specii pe cale de dispariţie sunt neglijate de aşa-zisele organizaţii de protecţia animalelor. De ce oare toate aceste organizaţii din România încearcă să se ocupe doar de câini, adică de o specie înmulţită în excedent şi care nu va fi niciodată ameninţată cu dispariţia datorită oamenilor care cresc asemenea animale în gospodării. Păi este evident că aceste organizaţii se opun dispariţiei câinilor de pe străzi pentru că existenţa comunitarilor înseamnă un venit constant. Sterilizarea nu va duce la dispariţia comunitarilor şi nici la evitarea tragediilor. Iar comunităţile locale nu îşi permit sterilizarea a mii de patrupede deoarece costurile sunt foarte mari. Redăm un comunicat emis mass-mediei de Federaţia Naţională pentru Protecţia animalelor, o societate ai căror şefi credem că habar nu au care sunt speciile pe care ar trebui să le protejeze.

RADU DUMITRESCU

Sterilizarea câinilor cu şi fără stăpân – singura soluţie pentru rezolvarea situaţiei maidanezilor şi pentru evitarea tragismelor

„Federația Națională pentru Protecția Animalelor din România (FNPA) își exprimă profundul regret faţă de tragedia petrecută în București, foarte greu de comentat, ca de altfel orice moarte care intervine atât de violent. Dacă considerăm aceşti câini ca neaflându-se în îngrijirea cuiva (deşi se aflau pe un teren privat, îngrădit) o astfel de tragedie a fost posibilă în contextul în care, mai bine de 20 de ani, metodele aplicate de către autorităţi de ucidere în masă ori de încarcerare s-au dovedit a fi ineficiente şi, mai mult, au condus la agravarea fenomenului.

Atât autoritățile locale cât și cele naționale au refuzat constant, timp de mai multe mandate, implementarea unei strategii de control a populației canine prin sterilizare în masă a tuturor câinilor cu şi fără stăpân, singura dovedită internațional ca fiind eficientă. Toate ţările care se confruntă cu această problemă, precum Bulgaria, Turcia au adoptat această strategie cu rezultate notabile. Rezultate remarcabile s-au obţinut şi la Oradea, unde după aplicarea unui program de sterilizare şi returnare, în 6 ani, numărul câinilor din stradă s-a redus de la 5000 la 300.

Însă autorităţile ignoră în continuare toate evidenţele şi toate concluziile studiilor efectuate de către instituţii abilitate, insistând pe continuarea aplicării unei metode care s-a dovedit eşuată. Mai mult, primăriile refuză programe de sterilizare oferite gratuit de către ONG-uri preferând fie să nu facă nimic fie să deruleze programe de gestionare prin contracte oneroase cu societăţi comerciale, plătite din banul public, care nu au niciun rezultat în stradă…

Mare parte din responsabilitatea morală a dramei petrecute aparține cetățenilor care abandonează anual pe domeniul public puii nedoriți din gospodăriile proprii, fără a le păsa că animalele lăsate pe strada pot deveni un pericol public, precum şi autorităţilor publice care nici până în acest moment nu au înţeles că atitudinea pasivă faţă de această problemă, precum şi prinderea și uciderea nu salvează situaţia din stradă, ci dimpotrivă, o susţine. Condamnăm public astfel de comportamente și solicităm autorităților să implementeze programe de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân în paralel cu programe de educaţie şi responsabilizare faţă de animalul propriu” – se arată în comunicatul semnat de Carmen Arsene, Loredana Lungu şi Ruxandra Bizera.