Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Judecătorii vâlceni au fost criticaţi dur de conducerea Curţii de Apel Piteşti

• La bilanţul pe anul 2010,

UMILINŢĂ. La sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii vâlceni au fost muştruluiţi de conducerea Curţii de Apel Piteşti, chiar cu ocazia prezentării bilanţului lor pe anul 2010. Deşi s-au plâns că volumul de muncă este mult prea mare şi nu mai pot face faţă, judecătorii Tribunalului Vâlcea nu au scăpat de criticile vicepreşedintelui Curţii de Apel Piteşti, Doru Mercan, prezent la Vâlcea, care le-a reproşat că motivările hotărârilor judecătoreşti pe care le dau sunt trase la xerox.

Magistraţii din Vâlcea sunt copleşiţi de atâta muncă

Potrivit datelor statistice prezentate, în anul 2010, s-au aflat spre soluţionare nu mai puţin de 47.833 de dosare, dintre care 37.416 dosare au fost depuse la judecătoriile din judeţ, iar 10.417 cauze la Tribunalul Vâlcea. De aici a pornit nemulţumirea judecătorilor vâlceni, care s-au ridicat rând pe rând în picioare şi şi-au spus nemulţumirile referitoarea la volumul mult prea mare de muncă. Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele Secţiei Comercială din cadrul Tribunalului Vâlcea, Emil Marina, care a mărturisit că 50% din cauzele aflate pe rol sunt la secţia pe care o conduce, iar numărul magistraţilor este unul extrem de mic. „Gradul de încărcare pe judecător este exagerat, ajungând la 650 de cauze pe magistrat. Faţă de alte secţii este foarte mare şi ţinând cont şi de numărul mic de judecători. Am avut susţinerea conducerii Tribunalului Vâlcea, care ne-a suplimentat numărul judecătorilor, numai că cei doi care au venit sunt în pragul pensionării. De aceea, voi reitera o nouă cerere” – a spus judecătorul Emil Marina. Şi colegii săi de la Secţia Penală şi Secţia Civilă, Adrian Gheorghiţă şi Mirela Nicolescu, au avut aceleaşi opinii, însă ei au mai ridicat şi problema spaţiilor inadecvate a arhivării dosarelor. Mai mult decât atât, preşedintele Secţiei Penale a pus problema calităţii hotărârilor judecătoreşti care de multe ori sunt lovite de nulitate, însă el a menţionat că acestea sunt lăsate la aprecierea magistraţilor şi, de aceea, nu înseamnă că sunt neapărat greşite.

Acuzaţi de superficialitate

Aşa cum spuneam, la evenimentul ocazionat de prezentarea bilanţului pe anul 2010 al Tribunalului Vâlcea au fost prezenţi preşedintele şi vicepreşedintele Curţii de Apel Piteşti, respectiv Gheorghe Diaconu şi Doru Mercan. Aceştia nu s-au sfiit să-i tragă la răspundere pe magistraţii vâlceni, arătându-se indignaţi la un moment dat de plângerile acestora. Dacă preşedintele Gheorghe Diaconu le-a spus că faţă de alte tribunale din ţară volumul de muncă nu este atât de sufocant, vicepreşedintele Doru Mercan i-a umilit pur şi simplu pe judecătorii vâlceni, reproşându-le că motivările hotărârilor judecătoreşti trimise spre recurs sunt aproape toate la fel, dovedind dezinteresul magistraţilor vâlceni pentru cauze. „Trag un semnal de alarmă referitor la calitatea motivării unor hotărâri în penal. Primim tot mai multe semnale de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului că anumite decizii sunt casate pentru că le lipseşte motivarea. Motivaţi stereotip şi asta dovedeşte că nu s-a produs judecarea. De asemenea, dovedeşte superficialitate şi daţi apă la moară celor care vă critică în recurs. Dacă, însă, aceste hotărâri ajung la Curtea Europeană nu este bine. Vă rog să vă aplecaţi mai mult asupra acestei probleme, pentru că acum e doar un semnal de alarmă. Asta ca să nu începem să dăm cu subsemnatu’ sau să fim sancţionaţi. Vorbea domnul preşedinte al Secţiei Penale de şapte hotărâri judecătoreşti greşite. Este extrem de mult această cifră, iar eu nu accept nici măcar una. Este mare păcat să avem probleme pentru că nu sunt motivate hotărârile” – a spus vicepreşedintele Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Doru Mercan.

CLAUDIA STANCIU