Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Judecătorii râmniceni se plâng că au prea multe dosare de soluţionat

ANALIZĂ. Bilanţul Judecătoriei Rm. Vâlcea, care a avut loc, vineri, 18 ianuarie a.c., a adus în prim plan cea mai tânără conducere din ţară a unei astfel de instituţii. Este vorba de Bogdan Mateescu, care la 31 de ani, a câştigat concursul pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Rm. Vâlcea şi de adjunctul său, Marius Lumineanu, care are 35 de ani. Alături de ei, la bilanţ, au mai participat preşedintele tribunalului Vâlcea, Carmen Verdeş, şi preşedintele secţiei penale a Curţii de Apel Piteşti, Gabriel Săndulescu.  

Sala nr. 1 de judecată a fost plină până la refuz de judecătorii râmniceni, dar şi de alţi colegi de-ai lor, iar şedinţa de bilanţ a început cu o întârziere de 20 de minute. Proaspătul preşedinte, Bogdan Mateescu, a spus în deschidere că, deşi Judecătoria Rm. Vâlcea este prima instanţă din ţară care a cerut revocarea unui membru al CSM, este vorba despre Cristi Danileţ, nu se va lăuda cu acest lucru, dorind doar să discute despre activitatea Judecătoriei din anul 2012. „Judecătoria Rm. Vâlcea este o instanţă mare, cu 24 de judecători şi 45 de oameni personal auxiliar. În anul 2012, activitatea Judecătoriei s-a încadrat în parametri optimi, deşi tindem către perfecţiune. Sintetic, volumul de activitate al Judecătoriei Rm. Vâlcea a atins un număr de 19.030 de hotărâri, judecătorii râmniceni având pe rol un număr de 19.462 de dosare. Trebuie să înţelegem că în spatele acestui număr de 19.462 stau tot atâtea probleme ale justiţiabilului, pe care, cred eu, le-am tratat cu maximă obiectivitate, imparţialitate şi cu întreaga pregătire profesională. Stocul de dosare este într-o uşoară scădere faţă de anul trecut, ca şi numărul dosarelor. Avem mai puţin cu 2.500 de dosare faţă de anul trecut. Dincolo de cifrele reci ale statisticii, discutăm de destine, de probleme de familie, de necazurile oamenilor, însă vorbim şi de încărcătura judecătorilor. Opinia noastră este că rolul Judecătoriei Rm. Vâlcea este, în continuare încărcat, peste media naţională, vorbim despre un număr de peste 900 de dosare pentru fiecare judecător. Mi se pare enorm într-un singur an 900 de dosare pentru un judecător. În ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie, vorbim tot prin prisma unor indicatori statistici. Am pronunţat în anul 2012, un număr de 19.219 hotărâri judecătoreşti. Din acest număr, au fost atacate doar 1.551 de hotărâri. Putem trage concluzia că ceilalţi 18.000 au fost mulţumiţi de hotărârile pronunţate de instanţele judecătoriei Rm. Vâlcea, prin urmare un indice de atacabilitate de 8,7%”. – a spus preşedintele Judecătoriei Rm. Vâlcea, Bogdan Mateescu.

Deşi noua conducere a Judecătoriei a promis să aibă o deschidere totală faţă de presă, primul semn de transparenţă fiind invitarea jurnaliştilor la bilanţul activităţii instanţei de judecată, trebuie să spunem că judecătorii râmniceni mai au de lucrat la atitudine. Şi ar trebui să ştie că sunt nevoiţi să răspundă inclusiv întrebărilor incomode. Asta înseamnă deschidere şi transparenţă.

MAGDA POPESCU