Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

JAF monstru din banii de pensii

Şefii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au uitat de criză şi au acordat prime ilegale de vacanţă şi de căsătorie. Deşi, anul trecut, instituţia a ieşit pe minus cu peste un milion de euro, cei 80 de angajaţi şi şefii lor şi-au împărţit ilegal premii, prime de vacanţă şi de căsătorie, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.

Erori şi abateri în valoare de 3,3 milioane euro au depistat inspectorii Curţii de Conturi la un control tematic la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Comisia de supraveghere condusă de fostul ministru al Muncii Marian Sârbu până în aprilie 2013, când a fost comasată la Autoritatea de Supraveghere Financiară, a cheltuit ilegal 1,78 milioane de lei (peste 400.000 de euro), reprezentând tichete cadou, premii şi prime de vacanţă. Şefii Comisiei nu i-au uitat nici pe angajaţii proaspăt însuraţi, aceştia primind prime cu ocazia căsătoriei.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost darnică şi cu foştii directori. Potrivit surselor de la Curtea de Conturi, fosta directoare economică a instituţiei, deşi îi expirase mandatul la jumătatea anului 2012, a încasat 16.000 lei, reprezentând indemnizaţie de concediu de odihnă şi primă de vacanţă. Banii încasaţi ilegal au fost restituiţi chiar în timpul controlului Curţii de Conturi.

La finele lui 2012, Comisia a raportat un deficit de 5,1 milioane de lei (1,15 milioane de euro). Pentru echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli, Consiliul CSSPP a apelat la excedentul înregistrat în anii precedenţi. Grav este că salariaţii au fost remuneraţi în baza unui act normativ nul de drept. Plăţile făcute pentru „cheltuieli de personal” au avut la bază doar Regulamentul de salarizare a personalului CSSPP, aprobat de Consiliul CSSPP, fără ca acest act să fie publicat în Monitorul Oficial.