RESTRUCTURĂRI. Aşa cum era de aşteptat, nici Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea nu va scăpa de valul de demiteri, în ciuda faptului că inspectorul – şef Ion Stoica, în urmă cu câteva luni, se bătea cu pumnii în piept că el va face angajări deoarece la IPJ Vâlcea este un deficit mare de personal. Ei bine, evaluările au fost anunţate deja şi aici, ele urmând a avea loc începând cu sfârşitul acestei săptămâni, mai exact pe data de 5 august 2011. Din câte se pare, în urma interviurilor, nu mai puţin de 32 de poliţişti vor fi puşi la dispoziţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea în vederea mult anunţatelor disponibilizări.
Apropierea restructurărilor din structurile Ministerului Administraţie şi Internelor îi nelinişteşte pe poliţişti, jandarmi şi pompieri. Cu atât mai mult cu cât, zilele trecute, ministrul de interne Traian Igaş a făcut declaraţii năucitoare, susţinând că, în ultimii ani, nu mai puţin de 30.000 de angajaţi din MAI şi-au ocupat posturile cu pile, iar aceştia vor fi primii vizaţi pentru restructurări. Mai mult decât atât, oficialul anunţă că nu vor scăpa de disponibilizări nici poliţiştii asupra cărora există suspiciuni că ar colabora cu interlopii. „Pe parcursul anilor s-au angajat oameni şi pe alte criterii decât pe cele pe care ni le-am dorit noi. În ultimii 13 ani au intrat aproape 29.000 de oameni pregătiţi în şcolile noastre şi 63.500 au intrat din sursă externă. Haideţi să ne gândim că trăim în România şi haideţi să vedem oare câţi din cei 63.500 au intervenit să ajungă în structura statului? Din ceea ce cunoaştem, cred că undeva către jumătatea acestei cifre sunt oameni care au beneficiat de acest sprijin. Cam 30.000 de oameni sunt angajaţi din sursă externă şi fără pregătire specifică muncii de poliţist. O primă evaluare a celor care au intrat din sursă externă s-a făcut deja şi se materializează prin disponibilizarea celor 10.000. Cred că cei care vor pleca sunt cei mai slabi pregătiţi. Din păcate, am putut constata că avem şi oameni care fie nu se implică sută la sută în activitatea de poliţist, fie trece cu vederea, fie e complice cu interlopul” – a declarat ministrul Igaş.
Poliţiştii din Vâlcea nu văd cu ochi buni declaraţiile ministrului MAI, susţinând că acesta trebuia să specifice clar că 70-80% din angajările pe „pile” s-au făcut la Jandarmi şi la Pompieri şi în niciun caz la Poliţie. „La nivelul ministerului probabil că este o statistică pe care se bazează aceste declaraţii. Eu nu pot să afirm că la Vâlcea s-au făcut angajări pe pile pentru că ar trebui să am şi dovezi. Ceea ce vă pot spune este că majoritatea angajărilor pe aceste criterii s-au făcut în alte structuri ale MAI, nu la Poliţie” – ne-a declarat liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Filiala Vâlcea, comisar – şef Ion Enăchescu.
32 de poliţişti vâlceni vor fi puşi pe liber
Tensiune mare, la Vâlcea, la începutul acestei luni, în data de 5 august 2011 urmând a începe evaluările poliţiştilor. Soarta acestora este greu de anticipat, deoarece în cazul în care nu vor trece de interviu, poliţiştii examinaţi vor fi puşi la dispoziţia unităţii timp de trei luni, după care li se pregătesc alte examene ca să ocupe alte posturi libere, în etapa a II-a a restructurării. Aşa cum era de aşteptat, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea nu va scăpa de valul de demiteri, în ciuda faptului că inspectorul – şef Ion Stoica, în urmă cu câteva luni, se bătea cu pumnii în piept că el va face angajări deoarece la IPJ Vâlcea este un deficit mare de personal. Ei bine, aşa cum spuneam, evaluările au fost anunţate deja şi aici, ele urmând a avea loc începând cu sfârşitul acestei săptămâni, mai exact pe data de 5 august 2011. Potrivit estimărilor, de la IPJ Vâlcea ar urma să fie puşi pe liber 32 de poliţişti. Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Filiala Vâlcea, comisar – şef Ion Enăchescu, susţine că este posibil ca o parte din disponibilizaţi fac parte din personalul contractual, iar o altă parte sunt poliţişti în pragul pensionării. „Nu avem o statistică clară, ceea ce vă pot spune este că 9 demiteri se vor face din rândul personalului contractual, iar 15 poliţişti şi-au băgat deja actele pentru a se pensiona. Acum, urmează să aibă loc aceste interviuri, iar apoi să mai aibă loc concursuri pentru posturile lăsate vacante în urma pensionării” – ne-a declarat liderul de sindicat.
Restructurări în trei etape
Aşadar, poliţiştii vor susţine un interviu în faţa unei comisii stabilite anterior de conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, din care totuşi vor face parte şeful de serviciu şi unul dintre adjuncţii sefului de inspectorat sau chiar acesta, dacă serviciul în cauză se află în subordinea sa. Membrii comisiei vor avea în vedere competenţele profesionale, ei urmând a fi supuşi şi unui test de legislaţie. Astfel, poliţiştii ale căror posturi vor fi restructurate vor fi puşi la dispoziţia inspectoratului pentru o perioada de 3 luni de zile, respectiv până la data de 6 octombrie 2011, atunci când se va intra în cea de-a doua etapă de reorganizare a Poliţiei Române. În această a II-a etapă, posturile vacantate, prin pensionări sau mutări, vor putea fi ocupate prin concurs de către poliţiştii puşi la dispoziţie. Mai apoi, urmează o a treia etapă când cei care nu reuşesc să câştige niciun post pus la dispoziţie vor fi disponibilizaţi.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu