Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Greșeli pe care le poți comite ca posesor de automobil

Mașina pe care o conduci și starea în care aceasta se află sunt detalii care pot spune destul de multe despre personalitatea ta. Respectarea regulilor în timpul șofatului, cât și îngrijirea conformă a mașinii sunt absolut necesare pentru păstrarea duratei de viață a acesteia. Totuși, există și câteva greșeli pe care le poți comite ca posesor de automobil, deci haide să vedem care sunt acestea!

Nu ții cont de verificările periodice

Destul de mulți șoferi aleg să ignore cele mai simple măsuri de prevenție când vine vorba despre îngrijirea unei mașini. Putem vorbi aici despre procese simple, precum schimbarea uleiului sau a filtrului, cât și despre procedee care nu pot fi amânate, precum reparația casetei de direcție, înlocuirea bateriei sau a curelei de distribuție.

Cea mai simplă metodă pentru a evita cheltuielile neprevăzute sau accidentele, este să ții cont de termenul verificărilor periodice. Chiar și cele mai mărunte defecțiuni se pot transforma în adevărate probleme pentru mașină, deci nu ignora niciun semn din partea acesteia.

Nu mergi la un service autorizat

Știm că uneori bugetul nu poate face față unor cheltuieli neprevăzute. Totuși, nu îți recomandăm să alegi un service sau un mecanic neautorizat pentru a efectua reparații la mașină. Cu atât mai mult, dacă nu te pricepi, este mai bine să nu te ocupi personal de autovehicul. Apelează întotdeauna la persoane autorizate, care să te ajute să remediezi stricăciunile și să nu cauzeze altele.

Verifică online service-ul la care vrei să mergi, întreabă-ți prietenii și cunoștințele, pentru a fi sigur că alegi cel mai bun loc și cele mai calitative servicii pentru mașina ta. Nu uita să ceri bon fiscal de fiecare dată, pentru a fi asigurat în orice circumstanță.

Ignori semnalele de avertizare din bord

Observi că s-a aprins unul dintre becurile din bord, dar alegi să îl ignori, deoarece te grăbești sau nu ți se pare suficient de important. Aceste semnale îți pot sugera probleme la partea electrică sau la motorul mașinii, deci îți sugerăm să nu le treci cu vederea.

Problemele care pot apărea sunt diverse și pot fi depistate dacă apelezi la un service și la scanarea vehiculului, pentru a descoperi codul de eroare aferent. Nu risca să rămâi blocat cu mașina pe marginea unui drum și ocupă-te de erorile pe care le observi la mașină cât de repede cu putință.

Pornești motorul și demarezi

Oricât de grăbit ai fi, una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face este să pornești motorul, să accelerezi și să pleci imediat. Atunci când pornești mașina, uleiul începe să circule prin motor și componente. Dacă accelerezi imediat după pornire, nu îi permiți uleiului să ajungă la toate componentele.

Această practică nu va cauza stricăciuni în mod instant, ci în timp, iar această perioadă depinde și de vârsta pe care autovehiculul tău o are. Dacă este vorba despre o mașină mai veche de 20 de ani, îți recomandăm să aștepți măcar un minut, iar dacă mașina este mai nouă de 10 ani, sunt suficiente și 15 secunde.

Nu schimbi uleiul la timp

Știi cât de des este necesar să schimbi uleiul la mașină? Ei bine, specialiștii recomandă schimbarea acestuia o dată la 10 sau 15 mii de kilometri, ori în fiecare an. Poți găsi astfel de detalii și dacă răsfoiești cartea tehnică a autoturismului.

Uleiul este important deoarece se ocupă de lubrifierea motorului și curățarea reziduurilor care apar în urma procesului de ardere. Îți poți da seama dacă uleiul este uzat atunci când își schimbă culoarea, într-o nuanță mai închisă, dar și textura, aceasta devenind nisipoasă.

Nu acorzi atenție stării cauciucurilor

Cauciucurile uzate pot reprezenta un real pericol, deoarece se pot sparge atunci când te aștepți mai puțin. În special dacă un astfel de incident se petrece cât timp ești în trafic, poți pierde controlul mașinii și poți chiar cauza un accident. Mai mult decât atât, trebuie să ai în permanență o roată de rezervă în portbagaj, pentru astfel de situații.

Verifică periodic presiunea din roți, starea cauciucurilor și înlocuiește-le pe cele care par uzate, dar încearcă să nu apelezi la cele second hand, deoarece poate fi periculos. Nu uita nici să schimbi cauciucurile de vară cu cele de iarnă, înainte ca vremea să te surprindă.

Este extrem de important să ai grijă de mașina ta și de nevoile acesteia. Nu uita să respecți reviziile periodice, dar și să înlocuiești componentele uzate, atunci când este necesar!