SPECIAL. Secretul său este că a muncit de la o vârstă fragedă din greu pentru a-şi croi un drum în viaţă şi de aceea a reuşit să devină unul dintre cei mai buni elevi din judeţ, cu un viitor extrem de promiţător. Tânărul Laurențiu Ploscaru este considerat un geniu al matematicii, el reuşind să impresioneze, de zeci de ori, juraţi din întreaga lume cu soluţiile date la problemele propuse. De doi ani de zile, tânărul matematician este câştigătorul Balcaniadei de Matematică pentru Juniori, dar şi al numeroaselor concursuri naţionale şi internaţionale. Părinţii lui Laurenţiu Ploscaru fac eforturi supraomeneşti pentru a-l trimite la aceste concursuri şi pentru a-l pregăti cu cei mai buni profesori din ţară. Din păcate, ei se descurcă greu din punct de vedere financiar, iar autorităţile vâlcene îi ignoră performanţele lui Laurenţiu. Singurul sprijin economic pe care tânărul l-a primit a fost din partea Clubului Rotary, în condiţiile în care Primăria Râmnicului, Primăria Călimăneşti (acolo unde tânărul locuieşte) sau Consiliul Judeţean Vâlcea nu au mişcat niciun deget pentru a-l ajuta. Citiţi mai jos un interviu cu geniul matematicii din Vâlcea şi veţi vedea câte eforturi face acest copil de 14 ani pentru a excela şi a duce numele judeţului Vâlcea, cu cinste, peste hotare.
Rep.: Ai câştigat anul acesta Balcaniada la Matematică, dar şi multe alte concursuri. Cum ai reuşit să obţii aceste premii?
Laurenţiu Ploscaru: Da, într-adevăr am câştigat anul acesta Balcaniada la Matematică cu 39 de puncte din 40, dar şi anul trecut am câştigat acest concurs cu 40 de puncte. Am putut participa de două ori la Balcaniadă pentru că am fost dat mai devreme de părinţi la şcoală. Am mai participat şi la olimpiada naţională de matematică şi am luat locul IV, am luat locul III la un concurs internaţional de la Călăraşi, am câştigat concursul la Şcoala cu Ceas, am luat menţiune onorifică la Masters of Matematic la Bucureşti şi multe altele. Nu am numărat toate medaliile, dar cred că sunt în jur de 40.
Rep.: De unde pasiunea aceasta pentru matematică? Ai moştenit de la părinţi acest dar de a găsi soluţii la toate problemele?
L.P.: De când eram mic, învăţătoarea mea a remarcat că am un talent la matematică. Până în clasa a VII-a nu am putut să spun că este o pasiune, ci mai mult un hobby, iar profesorul meu de matematică Gheorghe Moţoc, cel care m-a îndrumat în clasele a V-a şi a VI-a, a observat că am un talent la matematică şi a încercat să îl dezvolte. Atunci, sub îndrumarea sa, am reuşit să mă calific la Olimpiada Naţională de Matematică unde am obţinut medalia de bronz şi de argint. Mai apoi, în clasa a VII-a m-am transferat de la Călimăneşti la Şcoala „Take Ionescu” din Rm. Vâlcea, unde am lucrat cu domnul Smărăndoiu şi am reuşit să obţin şi medalia de aur. Cât despre moştenirea de la părinţi, pot să spun că sunt singurul din familie cu această pasiune pentru matematică, iar în momentul în care am văzut că pot să câştig premii şi medalii, mi-a plăcut din ce în ce mai mult. Acum, am ajuns la un nivel la care pot spune că lucrez la matematică doar din pasiune şi nu mă interesează ce premii câştig la concursuri. Premiile şi medaliile vin doar ca o răsplată la munca mea.
Rep.: Cine consideri tu că te-a ajutat cel mai mult să excelezi şi să promovezi?
L.P.: Profesorii mei m-au ajutat foarte mult şi mă refer aici la faptul că mulţi m-au înţeles când nu am putut să particip la orele lor pentru că mă pregăteam pentru un concurs la matematică. Foarte mult din munca mea o fac individual, dar foarte mult m-au ajutat profesorii din gimnaziu, un profesor din Zalău care m-a ajutat cu materiale, dar şi domnii profesori Smărăndoiu şi Constantin Drugan.
Rep.: Ce model ai tu în viaţă? Din ce domenii?
L.P.: Nu pot spune că am un model în viaţă. Încerc doar ca de la fiecare om pe care-l întâlnesc să iau calităţile şi să le strâng într-un model imaginar, un model în care vreau să devin. Nu vreau să îmi aleg un anumit om şi să devin ca el. Vreau să devin un om muncitor, bun, cooperant, cu principii.
Rep.: Ce planuri ai de viitor? Unde vrei să studiezi după ce termini liceul, ştiindu-se că foarte mulţi dintre elevii geniali ai judeţului Vâlcea au plecat la universităţi importante din SUA sau Anglia?
L.P.: După terminarea studiilor mi-aş dori să devin cercetător. Însă, înainte sigur că şi eu îmi doresc să studiez la o universitate din Anglia sau din State. Nu mi-a venit nicio ofertă până acum, dar mai am doi ani până termin liceul şi este destul timp. În clasa a XI-a vreau să dau testele de Cambridge. Acum însă, pe termen mai scurt şi mă refer aici la această vară, vreau să vă spun că voi pleca în 10 zile, cu echipa României, la olimpiada Tuymada din Siberia, iar apoi mă voi duce într-o tabără de matematică din California şi la Concursul „Stelele matematicii” de la Bucureşti şi Cupa Dunării la Călăraşi şi concursul IMAR.
Rep.: După ce vei termina studiile în străinătate, te gândeşti să rămâi peste hotare sau să te întorci în România şi să încerci să schimbi ceva în ţara aceasta?
L.P.: Încă nu ştiu acest lucru. Depinde… Dacă atunci când voi dori să mă întorc mă vor primi cu braţele deschise, atunci mă voi întoarce. Dar, dacă nu, voi rămâne acolo…
Rep.: La ce te referi „cu braţele deschise”?
L.P.: Nu ştiu dacă ţara aceasta îşi doreşte ca noi, elevii care studiem în străinătate, să ne întoarcem şi să ne implicăm în conducerea ei. Nu îmi doresc să mă implic în politică, ci pe domeniul meu să fiu lăsat să fac o carieră şi să ajut România. Trebuie schimbată economia ţării, pentru că toate bunurile din România sunt vândute pe nimic şi asta nu e normal.
Rep.: Ce ai schimba tu la sistemul de învăţământ din România?
L.P.: Părerea mea este că sistemul de învăţământ din România este mult prea îmbâcsit şi este făcut pentru vârf, deşi ar trebui să se aibă grijă la învăţământul de masă. Se vede că sunt foarte mulţi elevi care pică BAC-ul şi cred că ar trebui ca tinerii să fie specializaţi. Nu toţi sunt genii şi consider că doar 10% din elevi ar trebuie să facă învăţământul pe care-l avem noi acum, adică un învăţământ teoretic. Nu trebuie toţi să se facă economişti sau manageri. Mai avem nevoie şi de meseriaşi.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu