Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Atenție șoferi! 126 DE PERMISE DE CONDUCERE REȚINUTE în Vâlcea!

800 de sancțiuni și amenzi în valoare de 329.650 de lei, plus 126 de permise reținute- acesta este bilanțul Poliției Vâlcea, în urma raziei organizate pe drumurile judetului!

În perioada 17 – 23 iunie, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfășurat acțiuni, în tot județul, în cadrul acțiunii ROADPOL Alcohol&Drugs.

Activitățile s-au desfășurat la nivel național, precum și simultan, la nivelul tuturor statelor care sunt membre ale Organizației Polițiilor Rutiere Europene ROADPOL.

În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate aproximativ 1.200 de testări pentru detectarea prezenței în organism a alcoolului sau a altor substanțe.

Au fost aplicate peste 800 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 329.650 de lei.

În urma abaterilor privind consumul de alcool, au fost reținute 30 de permise de conducere pentru fapte de natură contravențională (conducători auto cu valori ale alcoolului pur în aerul expirat mai mici decât valoarea de referință de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), fiind întocmite 8 dosare penale pentru conducerea sub influența alcoolului(conducători auto care prezentau valori peste valoarea de referință de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat).

De asemenea, în perioada de referință, au fost întocmite două dosare penale pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Exemple de infracțiuni constatate la regimul rutier:

1)La data de 18 iunie a.c., în jurul orei 21:50, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au depistat un tânăr în vârstă de 24 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, conducând un autoturism pe o stradă din orașul Ocnele Mari.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând valoarea de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, în urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana depistată fiind condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

De asemenea, tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.485 de lei conform O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

2) La data de 22 iunie a.c., în jurul orei 23:00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Râmnicu Vâlcea, în timp ce desfășurau activități specifice de patrulare, în municipiu, au oprit pentru contol un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 53 de ani.

În urma testării acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul a indicat valoarea de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală pentru a-i fi prelevate două probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Și în acest caz, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

ATENȚIE!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

DRUM BUN !