Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Festivalul rromilor de la Coşteşti va avea loc cu siguranţă

 DINAMISM. În cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, primarul comunei Coşteşti, Toma Peştereanu, a ţinut să dea asigurări că, în ciuda problemelor cauzate de moartea regelui rromilor, Florin Cioabă, festivalul din data de 9 septembrie va avea loc în localitatea sa, aşa cum este tradiţia. Pe lângă asta, însă, tânărul edil ne-a vorbit şi despre ideile sale în administraţie, pe care este nerăbdător să le pună în practică în Costeşti. Toma Peştereanu pune foarte mare accent pe turism şi aşteaptă fondurile europene din anul 2014 pentru a-şi putea promova comuna în toate colţurile ţării şi nu numai.

 • Rep.: Domnule primar Peştereanu, acum după moartea regelui rromilor se vehiculează informaţia conform căreia nu va mai avea loc festivalul anual de la Costeşti. Dvs. ce ştiţi despre acest lucru?

•  Toma Peştereanu: Ceea ce pot să vă spun este că am discutat cu Dorin Cioabă şi mi-a spus că vor veni la Costeşti, considerând acest loc a fi unul sfânt. În acest sens am trimis o adresă şi către Casa Regală a Rromilor din Sibiu, întrebându-i dacă vin la Costeşti. Deocamdată nu am primit niciun răspuns, încă mai aşteptăm.

• Rep.: Ce va avea deosebit festivalul din acest an, în cazul în care el va avea loc, faţă de ediţiile trecute?

• T.P.: Nimic deosebit, doar faptul că, poate, rromii îşi reglează problemele aici.

• Rep.: Dacă ar fi să recapitulaţi, sunteţi mulţumit de ceea ce aţi realizat în acest prim an de mandat?

• T.P.: Eu sunt foarte mulţumit, având în vedere problemele financiare cu care se confruntă toate primăriile. Rezultatul se vede în comună, iar eu răspund doar în faţa oamenilor. Pot să enumăr ca şi investiţii realizate de mine: baza sportivă din Văratici, reabilitarea sistemului de apă din satul Pietreni pe o lungime de 1,2 km, reabilitarea Căminului Cultural Pietreni, extinderea încălzirii centrale la Căminul Cultural Costeşti, asfaltarea străzii de la primărie până la Martinescu, asfaltarea a 500 metri la DJ 646 A Costeşti – Stoeneşti, extinderea alimentării cu apă în satul Bistriţa – finalizat în proporţie de 90%, amenajarea centrului comunei, reabilitarea a 2 troiţe, a unui adăpost şi a 3 fântâni, reabilitarea Şcolii Ferigile Costeşti, pietruirea drumurilor săteşti şi de tarla pe o lungime de aproximativ 6 km şi multe, multe altele. Pe alt plan pot să vă mai spun că am reuşit revitalizarea vieţii culturale prin ansamblul Floricica, prezent la foarte multe evenimente în ţară: Govora, Bran, Etno Tv. Iar, din punct de vedere sportiv pot să spun că am revitalizat şi viaţa sportivă din localitate. Dar, eu spun tot timpul că este loc şi de mai bine după 1 an de mandat.

 

„Lupt cu mentalităţi, garduri în drum, gunoaie aruncate la întâmplare”

 • Rep.: Sunteţi un primar tânăr, cu noi viziuni asupra administraţiei publice locale. Cum doriţi să schimbaţi faţa comunei pe care o conduceţi?

• T.P.: Doar în bine şi lupt cu mentalităţi, garduri în drum, gunoaie aruncate la întâmplare, dar sunt energic şi echipa mea aleargă în fiecare zi pentru a putea să facem viaţa mai uşoară celor din Costeşti. Pun foarte mult accent pe omenie şi sinceritate. Eu le spun oamenilor ce trebuie să le spun, în faţă şi nu pe la spate. Poate pierd, dar sunt direct şi sincer… Cred că în 5-6 ani viaţa în Costeşti va arăta altfel.

• Rep.: Faceţi parte dintr-o generaţie de primari noi, de oameni trecuţi uşor de 30 de ani. Ce credeţi că aveţi în plus faţă de primarii din generaţia mai vârstnică, pe care i-aţi înlocuit?

• T.P.: Nu am nimic în plus. Vreau să vă spun că eu vreau să învăţ de la primari mai experimentaţi decât mine. De aceea, îl întreb mereu şi pe primarul de la Bărbăteşti, dl. Banacu, îl întreb şi pe naşul Pearcu de la Tomşani şi pe domnul Velcu de la Stroeşti, dar şi pe domnul Fârtat. Ce pot să afirm este că am tinereţea de partea mea. În rest, e bine să întrebi cum să faci mai bine, nu trebuie să-ţi fie ruşine. Hotărât, direct şi, câteodată, tolerant, aşa mă caracterizez eu. Sper ca cei din Costeşti să aprecieze munca pe care o depun în comunitate. În rest e treaba dumnealor dacă mă mai doresc peste 3 ani sau nu. Acum toată lumea trebuie să muncească pentru un viitor al comunei mai bun şi cred că am schimbat imaginea comunei prin fapte. Faptele rămân, restul sunt doar răutăţi şi neînţelegeri.

„Trebuie să vindem bine imaginea comunei”

 • Rep.: De curând, pe pagina dvs. de pe Facebook, aţi lansat un apel şi o provocare locuitorilor comunei Costeşti. Spuneaţi acolo că modelul dvs. de localitate din România este Bran. Ce anume vreţi să transpuneţi de acolo în localitatea dvs. şi care sunt obiectivele pe care vreţi să le atingeţi?

• T.P.: Păi Branul se învârte în jurul Castelului, iar noi avem biserici de valoare A şi B. Avem mănăstiri, pe domnitorul Matei Basarab îngropat la Arnota, peşteri, Muzeul de Artă, Muzeul Trovanţilor, Parcul Naţional Buila Vânturariţa şi oameni cu suflet mare. Vreau să fim implicaţi mai mult în viaţa comunei, să creăm evenimente unde să participe oameni nu doar de ziua comunei sau vara când se întorc costeştenii acasă din străinătate, în vacanţă. Trebuie să arătăm şi noi ce producem în Costeşti, să vindem bine imaginea comunei, asta trebuie să facem.

• Rep.: Aveţi în vedere atragerea de fonduri europene pentru promovarea turismului din Costeşti? La ce v-aţi gândit mai exact?

• T.P.: Da, normal, aştept anul  2014 să termin infrastructura rutieră. Apă şi canalizare, dar atunci vom avea locuri unde să ne petrecem timpul liber. Oricum, părerea mea este că trebuie să ai în primul rând o infrastructură bună şi amintesc aici drumul spre mănăstirea Arnota. Pentru drumul acesta avem o promisiune a domnului preşedinte Ion Cîlea, pentru ca anul viitor, când se împlinesc 360 de ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Matei Basarab, să ajungem la mănăstire pe un drum bun. Tot anul viitor, Asociaţia Kogayon poate începe lucrul la Punctul de informare turistică din Dealul Costeştilor şi vom putea începe o promovare agresivă şi crearea de evenimente. Numai aşa vom putea să ne facem cunoscuţi.

CLAUDIA STANCIU

[email protected]